Осем  български сериала са заложили големите телевизии в програмните си схеми тази година.  Пет  от тях са  чисто нови, два  са продължения на хитови поредици, един е  повторение.  „Дяволското гърло“ на Нова срещу  „Скъпи наследници“ на bTV са козовете, които двете медийни групи  вадят в битката за зрителски интерес и  рекламни приходи.

Скъпи наследници“ наброява 170 серии и ще е на телевизионния екран  от 15 януари. Любопитното е, че началният час на излъчване, е всеки делничен ден от 18 , което е прецедент. Това я поясът на турските сапунки, предназначени най-вече за млади майки, домакини и пенсионери, а не за делови хора. Според главният изпълнителен директор на медията Флорин Скала,  проектът налага нови тенденции и стандарти на телевизионния пазар. Целта е с този филм, централните новини непосредствено след него и традиционно   най-гледаното време от 20 ч.  да се разшири праймтаймът. Ще успее ли експериментът предстои да разберем.

Сюжетът на „Скъпи наследници“ ще ни срещне с няколко поколения от многолюдна фамилия , на които им се налага да живет под един покрив на село. Залогът е  наследство от над 1 милион евро. В името на парите те ще трябва да се търпят взаимно в продължение на една  година и от непоносимостта на характерите  ще възникват много конфликти и комични ситуации. В този филм има всичко – сблъсък на поколенията, ценностите на модерното семейство срещу разбиранията  на патриархалното, животът в големия град срещу този близо до природата, парите срещу морала – казват от екипа на продуцента Михаил Менкаджиев, заснел сериала. Тук е цялата народопсихология на българина, описана от Иван Хаджийски – и пресметливостта, и дребната му душичка, и трудолюбието.

сериал

В ролите ще видим Досьо Досев, Цветана Манева, Веселин Калановски, Койна Русева, Филип Аврамов, Искра Донова, Георги Кадурин, Виктория Колева, Вальо Танев, София Бобчева, Антоний Аргиров, Лорина Камбурова, Рая Пеева, Дарин Ангелов и други. В „Скъпи наследници“ се изявяват и  много гост-звезди и това ще е допълнителна примамка за зрителите.  Някои от тях са Саня Жекова, Поли Генова, Графа, Мартен Роберто, Pavell & Venci Venc`. Сред персонажите е и актьорът –певец Орлин Павлов, който записа сингъла към сериала, както и хип-хоп танцьорката Даяна Ханджиева.

Хитът на Нова тв е „Дяволското гърло“ на компанията „Дрим тийм“. Всъщност, след фалита на  Димитър Митовски и Димитър Гочев, които  разтуриха къщата, изпокараха се и се забъркаха в множество скандали заради  неизплатени /навреме или изобщо / хонорари, Евтим Милошев и Любо Нейков заеха овакантеното място и към днешна дата са най-мощно работещите продуценти на полето на телевизионното филмово производство. Освен, че имат най-добрите количествени показатели като брой сериали, те се опитват да покрият и целия спектър от жанрове – от медицински, през исторически, криминален и комедиен до детски.

„Дяволското гърло“  е заснет  на мистични места из Родопите. Това е и първи случай, в който толкова мащабна продукция се изнася извън София. Вместо  познатите локации на  столицата и декорите на Киноцентъра екипът избира невероятни терени в Смолян, Пампорово и пещерите  Ягодинска и  Дяволското гърло. Очевидно в плановете на продуцентите влиза продажбата на чужди пазари, където уникалните природни гледки ще дадат добавена стойност на филмовата продукция. Сериалът от 12 епизода е криминална драма, но в процеса на  разследваното  престъпление се  зараждат сложни  любовни връзки и съдбоносни  отношения, които ще бележат героите за цял живот. Главните роли са поверени на Теодора Духовникова и Владимир Карамазов. Духовникова отдавна е в полезрението на познавачите, критиците и най-запалените почитатели на изкуството, но сякаш досега нямаше шанса да блесне с целия си многопластов талант. Последните няколко месеца обаче тя направи истински бум с филмите  „Вездесъщият“ и „Дъвка за балончета“. От броени дни на сцената на Народния театър  играе в забележителното представление „Лисичета“ и смело можем да кажем, че след „Дяволското гърло“ и трамплинът, който осигурява  телевизията, тя ще е новата звезда на България.

Преди да покаже топзаглавията си  обаче Нова тв е решила да подгрее зрителите с друг сериал на „Дрим тийм“ –  Дървото на живота“.  Той  беше излъчен преди време по ТВ 7, но вероятно след фалита на телевизията и поради по-ограничената й зрителска аудитория, от Нова са преценили, че историческата сага има потенциал за  показване пред по-многобройна публика. В ролите ще видим Йосиф Сърчаджиев, Мария Каварджикова, Христо Шопов, Койна Русева, Башар Рахал, Владимир Карамазов,  Моню Монев  и много други.

На 6 януари започват снимките на поредния, пети сезон наОткраднат живот“. Ако се съди по съдбата на световните образци в жанра, медицинският сериал  има шанс  да изкара и 10 сезона. Статистиката показва, че до момента са излъчени 190 епизода, зад реализацията на които стоят 7 500 страници сценарий и 6 300 часа снимки. Последният  сезон бележи според пийпълметричните измервания 11 % ръст на зрителския интерес спрямо предходния . Освен на живо в ефир, почти 5 милиона са он лайн гледанията  на завършилите наскоро серии, а  близо 20 милиона са те общо за четирите сезона. Настина впечатляваща статитистика, която обяснява и новата инвестиция на частния канал в продължението. Отношенията на доц. Захариев и д-р Стилянова след смъртта на Виолета и  изчезването на сурогатната майка с бебето на Мазов и Хинова в корема са две от най-завързаните сюжетни линии , които чакат своето развитие. Но най-голямата  интрига безспорно  е ще  остане ли доц. Банков в Германия и респективно ще излезе  ли Юлиан Вергов завинаги от филма. Към днешна дата  информацията е, че той настина приключва с участието си, но феновете, които са сформирали и мощна фейсбук група за коментари, все още се надяват продуцентите и сценаристите да преосмислят решението си и  правят залагания как биха могли да се развият отношенията на героя му  с д-р Огнянова. Общото мнение е, че ръстът в интереса  на последния сезон, се дължи именно на тази сценарна линия  и на точно тези актьори. Ще успее ли групата за натиск да върне Юлиан Вергов на екран, ще проследим  на пролет.

Още едно продължение ще снима екипът на „Дрим тийм“, а именно 13-я сезон на комедията „Столичани в повече“. 12-ят е готов отдавна и още не е излъчен, но най-вероятно ще се наложи преработка на финала му, замислен като край  на цялата поредица. Този сериал е и „златния резерв“ на bTV в надпреварата с конкуренцията, защото от групата не работят по нови български сериали.

Хората на Евтим Милошев и Любо Нейков стоят и  зад най-новия проект на БНТ – детския филм  от 8 епизода „Румбата, аз и Роналдо“. Сюжетет се върти около деца, запалени по футбола, които искат да сформират отбор и да се явят с него на междуградско състезание , но скоро разбират, че на практика това не е толкова лесно, колкото в представите  им.

Още един минисериал готви БНТ. „Денят на бащата“  е социална драма, базирана върху  действителни случаи на  разводи и последствията от тях  върху психиката на децата и живота на родителите.  Продуцентът Мартичка Божилова е ангажирала за 6-те серии  режисьора Павел Веснаков –  носител на голямата  награда от Клермон Феран за филма си „Чест“, както и  най-успешния ни  сценарен тандем в момента  Теодора Маркова – Георги Иванов – Невена Кертова, разписали  сценариите за  „Стъклен дом“ и „Под прикритие“ . В главните роли ще видим Захари Бахаров и Александър Сано.

Телевизиите са длъжници на децата, затова сериалите за тях се очакват с обясним интерес и естественото им място е именно БНТ.

И накрая, за десерт,  нещо съвсем различнокомедийния сериал „Полицаите от края на града“.  В него  ще се срещнем  с  любимите водещи от „Господари на ефира“ и „Х фактор“-  Зуека и Рачков, Геро, Угрински и Ненчо Балабанов,  Мария Игнатова и Алекс Раева. Стефания Колева и Милица Гладнишка допълват яката дамска група във филма, а бившият футболист на „Барса“ и модел Кристиян Милатинов ще е мъжката примамка за зрителите.

Сериалът е  адаптация на испанската комедия „Хората на Пако“ в български вариант,  в която глуповати ченгета вместо да разплитат и разрешават полицейски случаи, сами се забъркват в такива и създват само главоболия на шефа си.  Това е  поредния проект , резултат от партньорството на Нова тв и братя  Халваджиян, който обещава смях до сълзи за цялото семейство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!