България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм (известен като ERM-2,) до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото. Това е заявил пред чуждестранни кореспонденти в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от агенция „Ройтерс”.

„Най-вероятно ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната през първите шест месеца на настоящата година”, е посочил Горанов.

„По никакъв начин не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната”, е допълнил Горанов, предвид обвързаността на българския лев към еврото през последните две десетилетия.

Еврокомисията подкрепя влизането на България в еврозоната, но „не за не всички 19 членки на паричния съюз това е приемливо”, пише още Ройтерс. Агенцията цитира дипломати и банкери, според които номинално покриваме критериите, но реално са необходими още реформи и борба с корупцията, за да се повиши стандартът на живот до нива, близки до тези в по-богатите държави от ЕС.

Според запознати с преговорите няма да има решение преди Германия да сформира ново правителство, посочва „Ройтерс”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!