Европейската комисия обяви плановете си да инвестира заедно с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа, съобщава Представителството на ЕК в България.

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големи обеми от данни и носят ползи на обществото в много области — от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността, уточнява информацията.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви:

„Суперкомпютрите вече са в основата на важни постижения и иновации в много области, които пряко засягат всекидневния живот на европейските граждани. Те могат да ни помогнат да развием персонализирана медицина, да пестим енергия и да се борим по-ефективно срещу изменението на климата. Подобряването на европейската инфраструктура от суперкомпютри предлага огромен потенциал за създаване на работни места и е ключов фактор за цифровизацията на промишлеността и за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика.“

Приносът на бюджета на ЕС в инициативата ще бъде около 486 млн. евро по актуалната многогодишна финансова рамка; със същата сума ще се включат и държавите-членки и асоциираните държави.

До 2020 г. общо около 1 млрд. евро публично финансиране ще бъдат вложени, а частните членове на инициативата ще имат и  непарично участие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!