Мутафчийски, Борисов
На снимката: премиерът Борисов и началникът на кризисния щаб, ген. Мутафчийски

От днес има още 8 нови случая на коронавирус у нас. За първите 7 съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет съвместно с Националния кризисен щаб. Осмият стана известнен преди минути. С новите случаи на заразата, болните от COVID-19 у нас стават 30, като сред тях е и жената, която почина в „Пирогов“. Информацията на премиера бе повторена и от ръководителя на кризисния щаб ген. Мутафчийски.

Началникът на Военномедицинска академия и председател на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че всички с положителна проба за коронавирус са на възраст над 40 години.

Към настоящия момента няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен, в Габрово и във ВМА, съобщи още ген. Мутафчийски. В „Пиртого“ е стационирано състоянието на интубирания пациент.

Ген. Мутафчийски обяви, че към днешна дата 138 хиляди са случаи в света, доказани с коронавирус. Началникът на ВМА не се ангажира с прогноза кога да се очаква ваксина срещу заразата. По думите му това е възможно най-рано есента, но най-реалистично – март месец догодина.

От днес всички пристигащи от Испания ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, заяви още Мутафчийски и посочи, че има многобройни сигнали за нарушаване на карантината.

България е в извънредно положение, гласувано в парламента по-рано днес. То ще продължи един месец – от 13 март до 13 април.

„Надявам се законодателните мерки да не бъдат връщани от президента, за да могат бързо да бъдат обнародвани и влязат в сила“, заяви в началото на изказването си премиерът.

Днешното заседание в МС е едно от последните присъствено, стана ясно от думите на Борисов.

„Възложил съм с вътрешна заповед да се изведе техническа възможност министрите да си седят в кабинетите – каза още премиерът – Заповедта на министъра на здравеопазването търпи някои промени и ние имаме готовност да я променяме на базата препоръките на щаба.“

В заповедта не влизат бензиностанциите. Това е изключително важно, те няма да се затварят, отбеляза Борисов. По отношение на моловете премиерът заяви, че още веднъж ще се помислят ограниченията, тъй като в големите търговски центрове има магазини за хранителни стоки, банкови клонове и аптеки. Според Борисов те не бива да бъдат затваряни.

Относно ресторанти и места за хранене, мярката също ще бъде премислена. Той отново увери, че презапасяването е излишно.

„Нищо не налага да се купуват по 40-50 бутилки олио. Каквото е необходимо, ще бъде произведено“, каза Борисов.

Премиерът отбеляза мерките, които МОН предприема за онлайн обучението на учениците.

„Обучението много ме тревожеше, но то ще се направи чрез националната телевизия – каза министър-председателят и припомни казаното по-рано от министърът на образованието Красимир Вълчев – Преценете дали фризьорски салони – ако са с ред, записване и вътре има по 1-2 човека, да се затварят или не. И дали може да се контролира.“

Може да се справим с кризата, ако всеки един от нас се води от презумпцията, че колкото по-нарядко сме, толкова по-успешни ще бъдем, подчерта Борисов. Логиката на заповедта е спирането на стълпотворения на хора, обясни министър-председателят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!