МВнР разпространи актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света.

Русия – Дипломатическите представителства и консулските служби на Руската федерация временно преустановяват приемането на документи, регистрацията и издаването на всички категории визи с изключение на визите за акредитирани или назначени служители на дипломатически мисии и консулски служби на чужди държави в Руската федерация, международни организации и техните мисии, други официални мисии на чужди държави, разположени в Руската федерация, както и членове на семействата на тези лица. Изключенията важат и за водачи на тирове, за въздушни и морски екипажи и на речни кораби, за влакови и локомотивни бригади от международна железопътна комуникация, за членове на официални делегации и притежателите на дипломатически, служебни и обикновени паспорти с частни визи, издадени във връзка със смъртта на близък роднина, както и за тези, които преминават транзитно през летищните ГКПП. Прекратява се и обработването на електронни визи.

Беларус – От 18 март границата между Беларус и Руската федерация е затворена. Авиокомпанията „Белавиа“ спира редовни полети до седем града в Русия. Полети до Санкт Петербург и Москва се осъществяват на летищата „Домодедово“ и „Шереметиево“.

Молдова – От 17 март до 15 май страната е в извънредно положение и е въведен специален режим за влизане и излизане от страната, както и специален режим на движение в страната, забрана за провеждане на срещи, демонстрации и други публични събития.

Армения – Не се допуска влизането на чужди граждани на територията на Армения от следните 16 страни: Китай, Иран, Р Корея, Япония, Италия, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Дания, Австрия, Белгия, Швеция, Норвегия, Холандия и Обединеното кралство. Считано от 18 март гръцките авиолинии преустановяват осъществяването на полетите от Ереван за Атина и обратно, което поражда проблем за граждани на ЕС, желаещи да напуснат Армения.

Казахстан – В страната е в сила извънредно положение и се препоръчва българските граждани да се въздържат от пътуване. От 19 март се въвежда карантина в градовете Алмати и Нур-Султан. Намиращите се в страната български граждани могат да следят ежедневно публикуваните информация и препоръки на сайта на Министерството на здравеопазването на Казахстан: http://www.gov.kz/memleket/entities/dsm?lang=ru

Туркменистан – Всички сухопътни граници са затворени за преминаване на чужденци. За влизане се пропускат само туркменски граждани. От 17 март туркменското правителство въведе нови правила за влизане и излизане на чужденци в и от страната, съгласно които чуждите граждани трябва да притежават сертификат, потвърждаващ, че нямат коронавирус. За момента единствените чуждестранни авиокомпании са „Turkish Airlines“ с 2 полета на седмично между Истанбул и Туркменабад.

Тунис – От 18 март границите на страната са затворени като се допуска влизане и излизане от Тунис единствено с цел репатриране. Всички граждани, без изключение, подлежат на 14 дневна задължителна карантина при пристигане в страната. За нарушителите законът предвижда строги мерки, включително отнемане на лични документи и затвор. Към настоящия момент до 4 април са въведени следните ограничителни мерки: принудителна 14 дневна домашна карантина на всички пристигнали в Тунис, които са били контактни с доказано заразени от вируса, както и при проявени симптоми на болестта, вечерен час на територията на цялата страна между 18 ч. и 6 ч. сутринта, отмяна на всички културни, спортни, научни и обществени прояви, затваряне на кафенетата, увеселителните заведения и ресторантите след 16 ч., затваряне, до 28 март, на всички детски градини, ясли и учебни заведения. /БГНЕС

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!