Трети смъртен случай в България в резултат на коронавируса. Това съобщи на редовния сутрешен брифинг началникът на Централния оперативен щаб и на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Това е възрастната пациентка с инсулт и коронавирус, настанена в Пирогов. Жената е била на 80 години. Не ясно още дали е починала от вируса или от инсулта.

За последното денонощие са регистрирани още 13 положителни проби у нас, с което общият брой на заразените стават 94.

Броят на областните центрове със зараза се разшири – от 332 направени проби за денонощието вече има положителни случаи в Смолян, Перник, Бургас и Велико Търново (като заразеният е лекар).

В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско – жена на 39 г., която е била готвач в заведение. Прибрала се е преди седмица, има 25 контактни лица, приета е в Инфекциозната клиника на Бургаска болница.

„Получихме информация от посолството в Скопие, където 2 граждани на РС Македония са дали положителни проби след почивка в Банско. В София заразените са настанени в различни болници – 11 души са във ВМА, в Пирогов – 3, от които единият е с дихателна недостатъчност, в МВР – 1, в Софиямед и Александровска – по един“, обясни ген. Мутафчийски.

Относно съмнителен за коронавирус пациент, избягал от Пирогов в нетрезво състояние, случаят е потвърден. Мъжът е намерено в безпомощно състояние на Централна гара, закаран в Пирогов, при прегледа е взета проба, при което още преди да изчака резултата си.

„Бързите тестове не са сигурни – от 10 твърдо положителни проби, бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека. Затова се търсят и още бързи тестове от други производители“, допълни началникът на ВМА.

Новите случаи на коронавирус в света са над 15 000 само за денонощието.

Ген. Мутафчийски съобщи, че до момента има един български лекар, заразен с коронавируса, – случаят във Велико Търново, но той не е заразен по времена работата си. /Лекарят е работил в столична клиника, когато се прибрал в града си, почувствал симптоми – бел.ред./

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук