Пореден ден на сблъсъци на границата между Гърция и Турция. Тази сутрин около 500 мигранти се опитаха да съборят граничната ограда и да влязат в Гърция.

Гръцката полиция съобщи, че е използвала сълзотворен газ, за да отблъсне опитите за влизане на юг от граничния пункт Кастани. Тя заяви, че турските власти също са изстреляли сълзотворен газ на гръцката граница. Сблъсъците започнаха в 2 :00 ч. през нощта и продължиха приблизително два часа.

Около 2000 мигранти все още са разположени на гръцко-турската граница, седмици след като Турция обяви границите си към Европа за отворени и насърчи мигрантите и бежанците, живеещи в страната, да се опитат да влязат в члена на Европейския съюз, Гърция.

Междувременно ЕС обяви, че затваря външните си граници за граждани на трети страни. Германия съобщи, че временно преустановява приема на бежанци заради разпространението на коронавируса.

Въпреки това, мигрантите, които от седмици се намират на границата продължават да опитват да влязат на територията на Гърция, не без „подкрепата“ на турските органи на реда. Напрежението там предизвика спешни срещи на европейските лидери с турския президент, но засега без резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!