17-етажната сграда на ИПК „Родина“ бе взривена и вече е история. Високата недовършена постройка представляваше поредният комунистически проект-мастодонт, който бе завещан на българското общество като гол и неизползваем скелет. Тя беше строена преди 33 години с цел да бъде най-модерната печатница по социалистическо време, трябвало е да има 600 кабинета с много издания. Към нея е трябвало да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти, начело с редакцията на официоза на комунистическата партия „Работническо дело“.

ИПК „Родина“

Визията на двете съседни сгради като две отворени книги се считаше за изключително модерна за времето си.

Подготовката за врзива траеше няколко месеца, като бяха изнесени множество големи бетонни парчета, и е оставена само най-грубата конструкция на сградата.

С един взрив с 14 серии високата сграда на ИПК „Родина“ бе съборена от първия път.

„Взривяват се първите четири етажа от сградата, като идеята на изпълнителя е сградата да падне в посока“ Полигона – обясни директорът на аварийното звено към Столичната община Красимир Димитров – След взрива започваме почистване на“ Цариградско шосе“ от отломки и да видим дали има щети на околните сгради.“

Той уточни, че ако има причинени щети на околните сгради – счупени стъкла, те ще бъдат поети от фирмата, ангажирана с взрива на сградата.

За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни. На мястото остават пожарни и линейки.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук