През 2018г. 47,7% от българите или 1 494 883 се осигуряват на 560 лева месечно. Това показват данните на финансовия министър Владислав Горанов, изнесени в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев.

През изминалата година минималната работна заплата беше 510 лв., а от началото на годината тя е тъкмо 560 лв.

От данните се вижда още, че едва 6.15 % от българите, които декларират и плащат данък общ доход, са получавали доходи от над 9 хил. лв. месечно.

осигуровки

В отговора на Горанов се чете, че през миналата година общо 3 135 844 българи са платили данък върху доходите на физическите лица, като начисленият данък е за общо 3.4 млрд. лв.

Във възрастовата група между 26 и 35 години 4.2% също са декларирали доходи от над 9 хил. месечно. В същото време доходи, равни на минималните, са декларирали 49.8%.

По данни на Националния статистически институт у нас заетите са 2 238 402 човека, от които 529 341 работят в обществения сектор, а 1 709 061 – в частния.

Социалното осигуряване е механизъм, посредством който се набират средства, формира се специален осигурителен фонд и средствата се предоставят посредством разпределение на членовете на съвкупността от осигурени лица, които са неработоспособни поради настъпване на осигурителен риск:

  • общо заболяване, трудова злополука, професионална болест;
  • майчинство;
  • старост, инвалидност и смърт;
  • безработица и/или професионална квалификация.

Това означава, че с осигуровките на всеки един работещ български гражданин, се плащат пенсиите на родителите му, майчинските на жените, сестрите ми и прочее. Тоест, колкото повече хора се осигуряват на минималната заплата, с цел да не им удържат повече пари от заплатите, толкова по-ниски ще бъдат социалните плащания в държавата. Отношението между осигуровките на работещите и пенсиите е правопропорционално.

Излиза, че искаме достойни пенсии, а масово се осигуряваме на минималната заплата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук