Въпросът „сами ли сме във Вселената“ по важност се засенчва само от въпроса „има ли извънземен живот в непосредствена близост до нас“. Напредъкът на технологиите трябваше да отговори на това, но засега като че ли предположенията все още преобладават над сигурните факти. САЩ изпратиха няколко сонди на Марс за проучвания като част от подготовка на бъдещ пилотиран полет до планетата, а СССР, чиято космическа програма е продължена от съвременната руска агенция „Роскосмос“, изпрати до Венера серия апарати през последната четвърт на миналия век.

Всички тези сонди върнаха на Земята данни, като благодарение на марсианските „пратеници“ на НАСА вече имаме доста на брой изображения от марсианската повърхност. Те предизвикаха небивал фурор сред търсачите на извънземен живот, тъй като много от формите на изображенията бяха незабавно оприличени на живи същества.

Трябва да се подчертае, че в голям брой от случаите, в които уфолози, криптозоолози и обикновени фенове на темата виждат възможни животни, е повече от ясно, че става въпрос за обикновени камъни и природни структури. Има обаче няколко снимки, които представляват действителен инетерс и с уговорката, че качеството им не е пефектно дори при съвременните технически средства, ги предлагаме на Вашето внимание.

Марс

Тези изображения, според някои изследоветели, показват малки групи от животни от един вид.

Оградените обекти може да са живи същества, третото изображение е изглед отпред.

Марсиански аналог на влечуги? Малко по-добро качество на образа щеше доста да помогне да си отговорим.

Ограденият обект прилича на силует на живо същество, но спокойно може и да е камък с по-особена форма.

Марс, животни

Един от най-интригуващите обекти, тъй като такава форма изглежда малко вероятно да е природна.

И сега млако изображинея, на които вероятно се виждат дори хуманоидни силуети:

Забележката, че „съществата“, които се виждат, са твърде еднотипни и едноцветни, отпада при следните изображения:

Нещо като гигантски марсиански червей?

Вълкът е включен в колажа за сравнение на позицията на предполагаемите крайници на марсианското същество при движение.

Това си прилича на рунтаво и черно същество, но откакато стана ясно, че „марсианското лице“ е оптическа илюзия, не можем да сме сигурни, преди да се получат още по-точни данни.

Марсианска костенурка, броненосец или камък? Сами решете.

Има и някои интересни изображения, които показват промени в обект от пейзажа, които може и да се дължат на движение на живо същество.

Марс, живот

Дали разликата в позицията на горната част на обекта се дължи на движение на главата на живо същество?

Марсианска птица ли е хваната в кадър? Долното изображение е съпоставка със силуета на летящ орел.

Някои любители на темата отиват още по-далече и виждат на снимките останки и кости от същества, които имат относително познати от живота на Земята силуети.

Вкаменелост от марсиански гущер, особена скална формация или повечко „Фотошоп“?

Череп от същество или направо някакво особено животно?

 

Венера

Положението с изображенията от тази планета е много различно от това с Марс, тъй като от повърхността й са доставили изображения само съветските апарати „Венера“ 13 и 14, при това става дума за няколко снимки с много лошо качество. И все пак руски специалисти видяха и там интересни неща, които тепърва ще чакат избистряне.

Венера, животни

Белият обект с вид на полумесец на двете изображение е в различна позиция и не бе идентифициран със сигурност като някаква част от апарата. Това прави възможно да представлява особено на вид живо същество.

Малкият зърнист обект, който е трудно различим поради лошото качество, може да е някакъв венериански червей.

Венера, животни

В кръгчето е третият обект, който бе забелязан от тренираното око на руски анализатори, а влечугото вдясно е за подчертаване на аналогия в силуетите.

Дали наистина на тези изображения се вижда това, което им се иска на ентусиастите, или истината е по-прозаична, ще се реши през следващите години, поне за Марс, докъдето около 2030 година НАСА планира полет с хора. Що се отнася до Венера, където условията на ужасна тепмература и чудовищно налягане са много по-сурови от марсианските, вероятно ще почакаме повече, но технологиите рано или късно също ще предоставят отговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук