Марс, роувър
Марсоходът "Кюриосити" намери бивша кал на Марс.

Марсоходът „Кюриосити“ откри доказателство, че живот на Марс може и да е имало, но… преди няколко милиарда години, съобщи Франс прес. Остатъци от кал показват, че е съществувал цикличен климат и редуване на сухи и влажни сезони.

Това означава, че средата е била подобна на тази на Земята.

Днес Червената планета е изключително суха. Смята се, че в миналото, преди милиарди години, на Марс е имало реки и езера, които са се изпарили.

Анализът на скалите на Марс показва, че там съществуват пукнатини от засъхнала кал. „Когато едно езеро пресъхне, калта се напуква, а когато отново има вода, напукването изчезва“, обяснява Уилям Рейпин, водещ автор на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“.

Ако този процес се повтаря периодично, пукнатините образуват шестоъгълници, подобно на тези в древни земни басейни със сезонно изсъхване. Подложена на сухи и мокри цикли, калта на Земята демонстрира същата специфична шестоъгълна формация.

Бивша марсианска кал. Много прилича на земната.

За разлика от тектонските плочи на Земята, тези на Марс не се движат и затова древният релеф е добре запазен.

Марсоходът „Кюриосити“ изследва кратера Гейл от 2012 г. насам. „Разбрахме, че тук е имало реки и езера, но не знаехме какъв е бил климатът“, каза пред АФП Рейпин.

Възможно е Марс да е бил ледена планета и вулканично изригване да е затоплило климата, като е довело до образуване на вода в течно състояние.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук