ганимед
60% от повърхността на спътника Ганимед е по-светла. Вероятно от топлината на океаните под повърхността. Снимка: НАСА

Европейската космическа агенция (ЕКА) праща мисия към Юпитер. Целта й е да проучи главните спътници на тази най-голяма планета в Слънчевата система. И най-вече – да провери има ли на тях условия за възникване на живот.

Проектът се нарича Jupiter Icy Moons Explorer („Изследовател на ледените луни на Юпитер „), или съкратено – Juice. Това е една от най-амбициозните мисии на ЕКА.

Ракетата Ariane-5 с космическа сонда на борда ще стартира в близките дни от космодрума Куру във Френска Гвиана. Пускът бе предвиден за днес, но го отложиха заради опасност от мълнии. Пътят до Юпитер ще продължи 8 години.

Има вече куп доказателства за факта, че във вътрешността на ледените светове Калисто, Европа и Ганимед се крият цели океани вода в течно състояние. Целта на мисията е да разбере дали съществуват и другите условия за поддържане на живот. В задачите на Juice не влиза търсене точно на организми, а да установи има ли в океаните под повърхността на спътниците условия за възникване на дори най-прости форми на живот.

Това изобщо не е безумна идея, твърди проф. Карол Мандел, директор по науката в ЕКА. „В която и да е екстремна среда на Земята – дали ще е висока киселинност, висока радиация, ниска или висока температура, се намират микроскопични форми на живот в един или друг вид – казва тя в интервю за БиБиСи. – Гърлата на вулканите по дъното на Световния океан много приличат на извънземни светове. И в тях има живот. Няма причина микроскопичен живот да не съществува и на други места със сходни условия. Точно тези условия искаме да проучим с помощта на Juice.“

Мисията струва на ЕКА в 1,6 милиарда евро.

„Радиацията на Юпитер и разстоянието до Слънцето са два усложняващи фактора – обяснява д-р Каролайн Харпър, шеф на отдела по космически науки в Космическата агенция на Великобритания. – Пращаме най-мощните научни прибори, които някога са се отправяли към външната част на Слънчевата система. Те трябва да се справят със суровата радиация край Юпитер.“

Даже най-мощната съществуваща ракета няма достатъчно енергия, за да закара Juice направо към Юпитер. Затова специалистите ще пратят апарата по специална траектория към вътрешната част на Слънчевата система, откъдето, чрез съчетаването на гравитациите на Земята и Венера, сондата ще бъде изстреляна като с прашка към Юпитер.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук