Притиснати от разкритията на медиите и натиска на медицинските сестри, правителството, на извънредна среща се опитва да потуши напрежението. Въпросът е, че вероятно не знае как да го направи, защото не става дума само за пари на данъкоплатците, което то с удоволствие раздава, а става дума и за коригиране на някои от механизмите в нашето здравеопазване.

Тези механизми са изгради преди време погрешно и облагодетелстват лекарите за сметка на медицинските сестри. Въпросът е дали правителството ще намери експертиза и воля да направи тази реформа, защото, ако я направи, на улицата, най-вероятно, ще излязат лекарите.

„50 млн. лева са влезели допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки“, заяви управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев на брифинг в Министерски съвет след спешна среща при премиера.

И добави:

„Потвърждавам, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата. Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в различни ценови диапазони – от 10 до 30%. Отделиха се средства за скенери, за раждания“, изброи от своя страна проф. Григор Димитров, който е представител на БСК в Надзорния съвет на Касата.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!