Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговаря на въпроси в Министерския съвет, свързани с разпределението и допълнителните средства, отпуснати за заплатите на медицинските сестри, а също и за протестите, свързани с Центъра по наркомании в столичния квартал „Младост”. ДЕБАТИ.БГ публикува цялото му изказване.

Какво е развитието с възнаграждението на медицинските сестри и каква е вашата позиция за разминаването в цифрите – 50 милиона, 6 милиона?

До така наречения въпрос за разминаване на сумата, която е одобрена от Министерския съвет, искам да ви кажа, че този разговор го водим още от месец юли. На 16 юли аз участвах в предаването „Лице в лице” на телевизията, която води разследването и там ясно и категорично заявих, че ресурсът, който държавата може законово да осигури допълнително, над 30-те милиона лева, са 6 милиона лева от бюджета на Министерство на здравеопазването, а останалата сума в размер от 50 милиона лева беше осигурена от НЗОК легитимно с решение на Надзорния съвет.

По този начин бяха увеличени цените на 121 клинични пътеки, като ресурсът преобладаващо трябва да отиде за увеличение заплатите на медицинския персонал. Така че забележката, която беше направена от някои медии, че тези пари са отишли само за педиатрични пътеки, не е вярна. Пред мен е списъкът на тези клинични пътеки, те обхващат медицински специалности като: пневмология и фтизиатрия, гастроентерология, ендокринология, неврология, нефрология, ревматология, инфекциозни болести, токсикология, алергология, имунология , УНГ, кардиохирургуия, неврохирургия, ортопедия и травматология, онкология и хематология.

50 милиона или 6 милиона, с колко ще бъдат увеличени заплатите на медицинските сестри?

Ресурсът, който е осигурен от публичния сектор е 86 милиона лева, от които 50 милиона са осигурени от НЗОК и 36 милиона лева от Министерството на здравеопазването за дейностите извън задължителното здравно осигуряване.

Какво е мнението Ви за протестите в квартал Младост заради общежитието за наркозависими?

Министерството на здравеопазването изрази вече официално своята позиция по този въпрос. Разбира се, това е една временна мярка. Работим по този въпрос, за да намерим едно устойчиво решение, Метадоновата програма няма да бъде там за постоянно. Използвайки тази трибуна, се обръщам към хората, които протестират в Младост, и ги каня в понеделник в Министерството на здравеопазването. Нека излъчат свои представители, за да разберем и техните мотиви, да проведем необходимите разяснителни действия, за се успокоят хората, че няма нищо страшно да се случи през този преходен период

Какво е наложило промяната в постановлението от 50 милиона на 6 милиона. Може ли да обясните специално това решение на кабинета от 9 май?

Вие знаете, че Министерският съвет прие едно постановление, с което бяха одобрени допълнително 30 милиона лева. За съжаление, протестът на медицинските сестри продължи и тъй като правителството иска да реши този проблем, Министерският съвет незабавно взе второ решени, като в решението беше записано, че от бюджета на Министерството на здравеопазването се предоставят допълнително до 50 милиона лева.

Защо до 50 милиона лева? Защото, за да се уточни конкретната сума, ние трябваше да съберем необходимата информация, отличена от заведенията за болнична помощ, за да видим, дали и колко можем да предоставим допълнително. След като събрахме тази информация се установи, че максималната стойност, с която можем да финансираме лечебните заведения е 36 милиона лева, но понеже 30 милиона вече бяхме предоставили, допълнителното, с което можехме да финансираме, бяха 6 милиона лева и затова стана корекцията в постановлението. В противен случай, ако бяхме дали повече от тази сума, щяхме да попаднем в ситуация на държавна помощ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!