Управителният съвет на Българската национална телевизия е взел решение лидерът на „Атака” Волен Сидеров да не бъде допускан до участие в предаванията й, докато Сидеров писмено не се извини за отношението му към телевизията и нейните служители.

Решението касае и предаването „Панорама“ тази вечер, заради което Сидеров организира протест пред сградата на БНТ в 17.00 часа.

„Протестът е срещу самоволното поведение на Кошлуков, с искане за неговата оставка, който разпорежда кой може да участва и кой не може”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров в парламента.

Лидерът на „Атака“ обяви пред журналисти в парламента, че Кошлуков е закръглил стажа си в телевизия „Алфа“, за да може да заеме сегашния си пост.

„Без този стаж в „Алфа“ той нямаше да бъде генерален директор, защото нямаше въобще да има допуск до конкурс“, обяви Сидеров.

Решението на БНТ е предизвикано от скандалното поведение на Волен Сидеров във вторник в предаването „Референдум”. Тогава лидерът на „Атака” нападна бившите си коалиционни партньори ВМРО и по-конкретно съперникът му в битката за София и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки. Сидеров нарече Джамбазки „гей, който трябва да оглави гей парада”.

Лидерът на „Атака” освен това, наруши регламента на предаването и се наложи водещата да изключи микрофона му и да повика жандармерия. В крайна сметка, ефирът беше прекъснат на 42-та минута.

В защита на Джамбазки се обявиха от „София Прайд”, които в своя позиция във Фейсбук написаха:

„София Прайд категорично застава зад Ангел Джамбазки! Осъждаме остро нападките на основа на действителна или предполагаема сексуална ориентация от страна на Сидеров, защото те нямат място в един цивилизован политически дебат в една европейска демократична държава”.

Джамбазки обаче отхвърли подкрепата им и обеща, че ще забрани гей парада, когато стане кмет на София.

В „Референдум” Сидеров наруши и регламента на предаването, превишавайки времето си за говорене, което доведе до намесата на жандармерията и в крайна сметка, до предсрочното спиране на ефира.

БНТ настоя Централната избирателна комисия (ЦИК) да извади „Атака“ от предизборното споразумение между обществената медия и партиите, т.е. да загуби правото си на безплатни и платени форми на кампания в телевизията.

От комисията казаха, че при тях не е пристигнало такова искане, но и не са страна по споразумението.

Емил Кошлуков заяви, че няма да допуска Волен Сидеров до участия в телевизията и е готов да плати санкции за това с лични средства.

Лидерът на „Атака“ пък изпрати писмо до ЦИК с искане да задължи Кошлуков да го пусне за участие в „Панорама“.

Комисията все още не е гласувала по искането, но според проекта на решение не може да направи това, тъй като не е страна по споразумението между партиите и БНТ. В сряда Сидеров каза, че ако споразумението бъде нарушено, ще търси правата си в съда.

Междувременно, след като бе сезирана от Съвета за електронни медии (СЕМ), избирателната комисия реши, че ще наложи глоба на Сидеров, че в предаването „Референдум“ е накърнил честта и достойнството на другите кандидати.

Видеозаписът на предаването „Референдум“ е свален от сайта на БНТ, защото според Кошлуков БНТ не е пошла телевизия, за да трупа рейтинг от това.

Сидеров пък заяви, че това е цензура и иска предаването да бъде качено отново, за да се види, че той не може да вземе думата от представителя на ВМРО Юлиян Ангелов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!