Правителството на Великобритания ще изпрати писмо до ЕС с искане за отлагане на Брекзит, ако не се постигне договореност до 31 октомври, става ясно от документи, внесени от кабинета в шотландския съд, съобщи Би Би Си. Така въпреки всичките агресивни закани на Борис Джонсън, че Обединеното кралство ще напусне Евросъюза при всяко положение на определената дата, които си бяха откровен блъф и опит за изнудване, и след като се видя, че Европа няма да отстъпи, той признава, че ще се иска отсрочка.

Само преди няколко седмици британският премиер се кълнеше, че по-скоро ще умре в някоя канавка, отколкото да отложи Брекзит, но вчерашната категорична позиция на ЕС, съчетана с противопоставянето в британския парламент на Брекзит без сделка, са го вкарали в коловоза на по-умерената и разумна политика по осъществяване на Брекзит.

Все още не е ясно дали ЕС би удовлетворил искане за нова отсрочка, защото непрекъснатото изнудване от британска страна сериозно разстройва работата на блока. Вчерашната позиция на Европарламента, изразена от негови представители, бе ясна: той ще отхвърли предложенията за промени на споразумението за Брекзит в настоящата им форма, представени от премиера Борис Джонсън.

„Предложенията в последната минута на британското правителство, направени на 2 октомври, в настоящата им форма не дават база за споразумение, с което Европейският парламент да се съгласи“, заяви главният преговарящ за Брекзит от страна на Европарламента Ги Верхофстад.

Европейският парламент трябва да даде одобрението си за всяка една промяна в споразумението за Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!