Османи
На снимката: Буяр Османи

След като бъде сформирано ново правителство в София, след 15 август ще се интензифицират разговорите с цел евентуален пробив още през септември. Това обяви днес министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи в отговор на въпрос относно преговорите с България.

„Можем да се ангажираме интензивно за евентуален пробив още през септември. Ако има политическа воля да се разреши този въпрос, който влияе негативно и на позициите на България като цяло, смятам, че може да се намери начин, а германското и португалското председателство показаха, че има решение“, каза той.

Министърът подчерта, че тези предложения са възприети и от словенското председателство.

Той увери, че Скопие има готовност да влезе в сериозен дипломатически дебат и да преодолее различията в рамките на позициите, които има РС Македония и които бяха потвърдени вчера от македонския парламент.

Припомняме, че парламентът на РС Македония одобри предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за т.нар. червени линии по преговорите с България. В нея се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Според Османи е важно в България да се създаде политическа предвидимост, тъй като е станало ясно, че това е от ключово значение за по-нататъшен напредък за преодоляване на съществуващите различия.

Скопие очаква сформиране на ново правителство в България, с което да продължи преговорите, въпреки че комуникацията със София не е прекъсвала по време на работата на служебното правителство, подчерта министърът.

„След като бъде сформирано ново правителство, ще чуем, какви са неговите позиции по този въпрос. Едно, обаче, е ясно: в интерес е и на Република България този въпрос да се реши. Не вярвам, че България иска да бъде в позиция да блокира целия регион и неговата европейска перспектива с всички последици, които това блокиране може да има за региона“, каза Османи.

Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че преговорите с България за намиране на решение за отворените въпроси ще продължат веднага след сформирането на ново правителство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!