Израелският президент Ицхак Херцог беше един от първите, които получиха третата доза ваксина срещу коронавирус на американската компания Pfizer в петък като част от националната кампания, обявена на 29 юли от премиера Нафтали Бенет за ваксиниране на граждани над 60 -годишна възраст, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

Според вестника в Израел третата доза на ваксината започва да се прилага на ваксинираните не по-рано от пет месеца от втората доза на израелци и жители на страната на възраст над 60 години .

Ваксинацията на израелците с ваксината на Pfiser започна на 20 декември миналата година. Според Министерството на здравеопазването към днешна дата 5,775 милиона израелци са получили първата доза, а втората – 5,346 милиона, което е съответно повече от 62% и 57% от общото население на страната (9,3 милиона души). Във вторник израелското министерство на здравеопазването разреши ваксинирането на деца на възраст от 5 до 11 години с риск от развитие на тежки форми на COVID или смърт от инфекция срещу коронавирус. От юни 2021 г. лекарите в Израел започнаха да ваксинират срещу коронавирус юноши на възраст 12-15 години.

След като щамът „делта“ влезе в страната миналия месец, нарастването на броя на коронавирусните инфекции се възобнови.

На 17 юли, за първи път от март 2021 г., лекарите в Израел откриха повече от хиляда души на ден, заразени с коронавирус, на 27 юли – повече от две хиляди. Държавното радио „Кан“ отбелязва, че данните от израелското Министерство на здравеопазването от 20 юни до 17 юли показват намаляване на ефективността на ваксината Pfizer до 39% за предотвратяване на инфекция с щама „Делта“, но ваксината продължава да предпазва до 88% от хоспитализация и 91,4% – от тежки случаи на заболяване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!