Остава бедственото положение в община Хайредин заради преливащия язовир „Рогозен 1“. Водоемът е поставен под 24-часово наблюдение. Пожарни екипи изпомпват водата.

В четвъртък вечерта нивото на водата започна да спада, но през нощта отново заваля дъжд. Водата прелива през преливник, който е частично повреден, а това създава риск за повреда на целия язовир.

Жители на две села бяха евакуирани в четвъртък. Пред БНТ една от евакуираните жени каза, че в 4 часа през нощта са се върнали в дома си, защото е станало студено в дома, където са били приютени, а съпругът й е инвалид.

През 2014 г. водата е заляла дома на това семейство, отнесла е цялата покъщнина на първия етаж на дома им. На втория етаж има опасност от разкъсване на язовира и съответните власти не позволяват на хората да живеят там. През 2016 г. също е имало евакуация.

„Какво значи евакуация?“, запита жената и отговори: „Вземи си чантичката с багажа и бегай, оставяй всичко“.

Кметът на село Бързия Тихомир Тихонов, от където бяха евакуирани хора заяви пред обществената телевизия, че хората не са спали спокойно.

Хората следят нивото на водата – всеки път, когато вали обилен дъжд, те са съветвани да бягат, защото стената на язовир „Рогозен“ може да се скъса. Според жителите на общината проблемът е по-скоро в язовира, отколкото в силните валежи и топенето на снеговете.

Хидроинженер заяви, язовирът е проверяван през 4-5 месеца. За неизпълнените предписания са съставяни актове. Основният проблем е аварирал преливник преди две години. Има изготвен проект, собственикът трябва да осигури средства за ремонт, стана ясно от думите му.

Язовирът обаче е общински, съобщи Нова телевизия, а през 2016 г. е биз извършен ремонт на съоръжението на стойност 100 хил. лв.

Нивата на реките в цялата страна са повишени. Най-значително е покачването в северната част на България – на реките Огоста, Скът и Янтра. От Регионалното министерство и от „Напоителни системи“ уверяват, че ситуацията е под контрол и пряка опасност за населените места няма. 14 язовира в страната са с ниво над 90% от своя воден обем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!