Дългоочакваният следизборен конгрес на БСП, който уж трябваше да даде отговор „да бъде или да не бъде“ Корнелия Нинова лидер на столетницата, в крайна сметка се оказа освободен от нуждата да вземе това решение. Причината: оставката не бе потвърдена, както трябваше да стане, за да е действителна.

Констатирането /а не приемане, според устава на партията/ на оставката на Корнелия Нинова беше основната тема на днешния форум на БСП. До /устно/ подаване на оставка се стигна, след като партията загуби изборите за Европейски парламент на 26 май. Констатиране обаче не се извърши, защото лидерката на червените оттегли оставката си – ход, за който Нинова има поддръжници вътре в партията.

В резюме на ситуацията се оказва, че в БСП за изборните загуби няма отговорни, дори и когато победата е пропусната в най-благоприятна предизборна обстановка. По всичко личи, че решението на въпроса с лидера, а вероятно и на проблема с разногласията в БСП, се отлага с няколко месеца – до следващите местни избори, ако междувременно не се случи някой неочакван обрат.

Конгресът започна работа в зала 1 на НДК с мнозинство от 661 присъстващи делегати от общо 780 регистрирани. По решение на ръководството от конгреса заседанието се води от Деница Златева и Янаки Стоилов.

Втора точка от дневния ред трябваше да е за констатиране на оставката на лидера. Делегати предложиха обаче да се приеме точка за оттегляне на оставката на Корнелия Нинова, тъй като липсват обективни причини за избор на нов лидер – партията няма готовност за това, а и огромното мнозинство от нейни членове харесвали именно Нинова. Делегатите настояха изборът на ръководни органи да бъде чрез пряк вот.

Самата Нинова реши окончателно въпроса, като обяви, че оттегля оставката и потвърди подозренията на някои анализатори, че ще стори именно това.

„Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа: „Още не съм умряла и освен това наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“. Днес трябваше да препотвърдя политическото си решение да подам оставка. Не го правя“ – обърна се тя към опонентите си.

Препотвърждаването означава, че лидерът е трябвало да внесе писмено оставка днес, за да бъде тя действителна и да бъде констатирана.

В обръщението си към делегатите Корнелия Нинова направи нещо като кратък отчет с изброяване на постиженията си в периода, в който е водила БСП, като наблегна на извършените под нейно ръководство реформи в партията.

„Преди три години ме избрахте за председател с програма, в която има ясно пет разписани ангажименти: 3 за БСП и 2 за България. За партията – предложих преместване на тежестта от централната партия към общинските структури и увеличаване на субсидията за тях. Променихме устава така, че всеки член на партията да избира председател. Увеличихме финансирането на структурите два пъти, за да можете да работите спокойно. Отменихме организационните съвети, които ви сменяха ръководствата насила. Отворихме партията за млади и подготвени хора, които да са мост – 13 депутати имаме до 40 г., 46 от депутатите за първи път са такива. Точките, които обещах с грижа за България: През 2016 г., когато ме избрахте, заявих, че правителството на Бойко Борисов води страната към катастрофа и обещах да сме опозиция – изпълних го. Отказахме договорки за власт и пари. Ангажирах се пред вас да направим план за развитие на страната и изваждането й от кризата – изготвихме Визия за България след над 500 срещи с експерти от цяла България“, съобщи още Нинова пред делегатите.

Опозицията на ръководството на Нинова претърпя и още едно разочарование след оттеглянето на оставката – на конгреса беше направено предложение за промени в устава, но след гласуване то беше отхвърлено от делегатите на БСП. Точката, която позволява изработването на процедурни правила, по които догодина да бъде избран пряко председател на партията, също бе оставена непроменена.

Така в много голяма степен най-очакваното следизборно вътрешнополитическо събитие се оказа поредната буря в чаша вода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!