На 20 септември 1959 Лий Харви, сочен официално за убиец на американския президент на Джон Кенеди, започва своето идеологическо пътешествие до Съветския съюз. Първоначално се обявява за комунист, но бързо се разочарова от съветската действителност и и се връща в САЩ.

Когато съветските власти отхвърлят искането на Лий Харви Осуалд за удължаване на едноседмичната туристическа виза, с която е пристигнал в СССР от Финландия в началото на октомври 1959 г., той реже вените си в хотелска баня. 19-годишният бивш моряк Осуалд не може да понесе идеята за връщане в САЩ.

Дни преди това той пристига в Москва през обиколен маршрут. На 20 септември напуска Ню Орлиънс за Льо Хавър, Франция, под предлог, че отива в Европа да учи. Но не това се случва. Той лети за Хелзинки, където му е издадена съветска виза. Всичко е част от предварителен план – младият марксист е пленен от идеята да живее в социалистическа държава, разказва руският журналист Олег Егоров.

За съветите пристигането на Осуалд е внезапно и неочаквано

След посещението на Никита Хрушчов в САЩ през септември 1959 г. идеята за американски емигрант в СССР (особено безполезен като Осуалд) не е желателна за руснаците. Но след опита му за самоубийство властите решават, че един мъртъв американец в Москва е далеч по-лош развой, затова неохотно позволяват на Осуалд да остане.

Щастлив, той публично се отказва от американското си гражданство (макар никога да не го прави официално) и изразява желание да учи в Московския държавен университет. Но вместо това съветските власти го изпращат в Минск, днешната столица на Беларус, за да работи като оператор на струг в завод за производство на телевизори и радиостанции. Според дневника му той попитал официалните лица дали Минск е в Сибир, а те просто му се изсмяли, документира още Олег Егоров.

Като чужденец Осуалд има преводач от руски език в завода – Станислав Шушкевич, който е едно от малкото англоговорящи лица в отдела на американеца. По странно съвпадение учителят става известен не покрай Осуалд: Шушкевич става първият лидер на независим Беларус (1991-1994 г.)

В едно интервю Шушкевич припомня, че бъдещият стрелец от Далас бил много чист и спретнат, което не отменя факта, че е „шибан оператор на струг“. Пак той нарича Осуалд „муден“ и се съмнява, че някогашният му познайник наистина може да е убил Кенеди.

Затворническата карта на Осуалд
Затворническата карта на Осуалд

Остават съмнения

Беларуската журналистка Лариса Саенко цитира разговорите си с друг колега на Осуалд – Павел Головачов, който също се съмнява в моженето на Осуалд да убие американския президент. Според Головачов Осуалд е бил лош стрелец и винаги се провалял в състезанията по стрелба във фабриката.

Разбира се това са просто мнения, не са непременно истина. Александър Лукашук – журналист от Беларус, който публикува книга за живота на Осуалд в Минск, е съгласен с американския биограф Норман Майлър: Осуалд е убил Кенеди и е действал сам. Но, по всичко личи, спекулациите около намесата на Осуалд в смъртта на Кенеди ще продължат.

Животът на Осуалд в Минск може да бъде определен като аристократичен, доколкото в комунистическата държава има аристократи. Заплатата му е 700 рубли на месец ($2 800 през 1959 г.), като получава допълнителни 700 рубли на месец от Червения кръст и така разполага с общо 1400 рубли ($5 600) месечно. За сравнение – един обикновен работник в завод изкарва по 70 рубли ($280) месечно.

Нямам къде да си харча парите, оплаква се младият американец в дневника си от крайно скучния живот в Минск.

Осуалд скучае жестоко защото няма нощни клубове, боулинг,  места за релакс. Имало само профсъюзни вечеринки с танци. Съветският начин на живот, както и политическата пропаганда и неофициалният скептицизъм към комунистическата идеология сред приятелите му допълнително дълбаят разочарованието му.

Обзет от носталгия, беглецът иска да се върне у дома на всяка цена въпреки че открива любовта в Минск и се жени за Марина Прусакова. Скоро след това се ражда и дъщеря им, а Осуалд убеждава Марина да замине с него за Америка.

Осуалд със съпругата си в Съветския съюз
Осуалд със съпругата си Марина в Съветския съюз

През лятото на 1962 г. семейство Осуалд се мести в Далас, Марина получава американско гражданство като съпруга на Лий Харви. По-малко от половин година по-късно, на 22 ноември 1963 г., 35-ят президент на САЩ Джон Ф. Кенеди е застрелян именно в Далас. Осуалд е главен заподозрян. Убит е два дни след убийството на Кенеди. Всички съветски приятели на американеца са шокирани и не вярват на новините, че Осуалд е застрелял президента и сам е бил убит, пише авторът на doing-business-with-russia.rbth.com Олег Егоров.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!