Днес словенците гласуват на втори тур на изборите за президент, а фаворит е левоцентристът и досегашен държавен глава Борут Пахор.

Ниска избирателна активност е единственият риск пред преизбирането на Пахор.

С 47,10% от гласовете 54-годишният бившият премиер социалдемократ излезе далеч напред пред останалите 8 кандидати и в неделя ще се изправи срещу 39-годишния бивш комик Мариан Шарец, който получи 24,93 на сто от гласовете след кампания, насочена срещу елита.

„Избирателната активност ще бъде решаваща”, прецени в днешния си брой всекидневния в. „Дневник” като не изключва лоша изненада за фаворита в случай на пълна демобилизация на избирателите. През последните 5 години участието на избори е под 50 на сто.

Правото си на глас трябва да упражнят около 1,7 млн. словенци. Първите резултатите ще станат известни след затварянето на избирателните секции в 19 ч. местно време.

Наречен по време на първия си мандат „Инстаграм президент”, Пахор си създаде образ на съвременен и близък до гражданите държавен глава, заради което коментаторите и политическите му противници го определят като „популист”.

По време на кампанията той измина над 700 км. пеша и посети около 280 селища в страната с 2 млн. население, която е бивша югорепублика, станала член на ЕС през 2004.

Досегашният президент може да се похвали с повече от 40 000 последователи в Инстаграм, където често публикува свои снимки. Практика, критикувана от предшественика му Милан Кучан – първият държавен глава на независима Словения, който го обвинява, че „профанизира” тази длъжност.

„Мисля, че успях да вляза в контакт с възможно най-много хора”, изтъква Пахор.

Той е подкрепен от социалдемократическата партия – формация, на която беше ръководител и която от 2014 е член на коалицията на премиера центрист Мирослав Церар.

Назначен за премиер през 2008, Пахор трябваше да напусне поста през 2011 в условията на дълбока икономическа криза. Днес Словения има един от най-динамичните ръстове на икономиката в ЕС и се очаква през 2018 ръстът да е 4 на сто.

Борут Пахор успя да се завърне впечатляващо като президент през 2012, като на балотажа събра 67,2% от гласовете и победи дотогавашния държавен глава Данило Тюрк.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук