Еманюел Макрон
на снимката: президентът на Франция Еманюел Макрон

Служители на Главното управление по вътрешна сигурност на Франция задържаха 6 души, планирали нападение срещу президента Еманюел Макрон. Това съобщи телевизионният канал Би Еф Ем. Според данните става дума за поддръжници на радикални възгледи.

Служители на Генералното управление по вътрешна безопасност на Франция са извършили обиски у шестимата заподозрени нападатели срещу френския президент Еманюел Макрон, при които са открили оръжия, съобщи телевизионният канал Би Еф Еф.

„По време на обиските у лицето, заподозряно за глава на групировката, е намерен пистолет 45-и калибър и предпазител от граната“, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Според посочената информация възрастта на задържаните е от 20 до 60 години. Сред тях има и жена. Всички те вече са известни на полицията и специалните служби като поддръжници на ултрадясната идеология и са забелязани в кръговете на френските крайнодесни.

Източници, близки до разследването, заявиха пред телевизионния канал:

„В момента няма точни данни за планове на задържаните за организирането на действия срещу френския президент“.

В същото време за служителите в спецслужбите е очевидно, че „тези действия би трябвало да имат насилствен характер“.

Операцията за залавянето на екстремистите се проведе сутринта в департаментите Изер, Ил, Вилен и Мозел. Парижката прокуратура започна предварително разследване на задържаните, които са заподозрени в създаването на престъпна терористична групировка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!