Преди дни прокуратурата се похвали за акция с фалшива валута

Съдът пусна с мярка за неотклонение „подписка“ двамата заподозрени за печатане на фалшива валута, открита в столичен университет във вторник.

Откритите 4 милиона фалшиви долара и над 3 милиона евро при акцията на полицията и прокуратурата не били предназначени за престъпни дейности, а за реквизит за сватби и кръщенета, заяви днес защитата на двамата задържани.

Банкнотите не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, липсват защити, допълват от СГС, цитирани от БНТ.

Във вторник прокуратурата шумно се похвали, че са задържани двама души, печатали фалшива валута на територията на столичен университет. Главният прокурор Иван Гешер дори лично се похвали в социалните мрежи: „Впечатляващо! Това може би е една от най-големите суми, които е намирана“.

Становището на полицията беше, че задържаните са част от голяма схема за трафик на фалшиви пари.

По-късно стана ясно, че въпросният ВУЗ е Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, а печатницата е отделно дружество, което е под наем. От университета казаха също, че на протокола, който е подписан от поемното лице, нищо не е намерено и иззето от висшето училище.

Адвокатите на задържаните обясниха, че откритата печатарска машина е била произведена през 1987 година и технически не е можела да печата фалшификати.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!