Софийската градска прокуратура и МВР разкриха голямо количество фалшиви долари и евро, печатани на територия на Висше учебно заведение в София. Заловените фалшиви банкноти са с общ номинал 4 млн. долара и 3,6 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

„Впечатляващо! Това може би е една от най-големите суми, които е намирана“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

„Дейността е извършвана от лице, което е имало трудов договор като печатар в това учебно заведение. През последното денонощие са направени и претърсвания и изземвания от две жилищни помещения“, съобщи административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова по време на брифинг.

Тя информира, че за 72 часа са задържани мъж на 48 години и жена на 54 години без криминални прояви, но от разследването става ясно, че те са част от трафик на престъпна схема за пренос на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа.

Печатната машина е запечатана, иззети са фотоплаки с изображение на евро банкноти, фотоплаки с изображения на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС.

„Отпечатвани са били и неистински документи, сред които здравни книжки“, посочи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев

Според експертите качеството на фалшивите пари е високо, на машината са печатани и много официални документи. За самото отпечатване са били необходими специфични печатарски умения. Предполага се, че „производството“ е било след работното време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!