Булгаргаз
Булгаргаз

След като министрите от новото правителство обвиниха директно „Булгаргаз“, че взима от евтината българска газ от Чирен и я продава спекулативно навън  и след като стана ясно, че ръководството саботира изкупуването на договорените количества наполовина по-евтината азерска газ за сметка на скъпата руска газ, цялото ръководство беше уволнено в петък в края на работния ден.

Освободени са изпълнителният директор на газовата компания Николай Ангелов Павлов и останалите членове на борда – Светослав Танев Делчев, Диана Стоянова Бонева, Илиян Кирилов Дуков, Николай Атанасов Дончев.

В новия борд са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов.

Припомнме, че в дружеството имаше и проверки на ДАНС и МВР. Също така само преди няколко дни, във връзка с намалените доставки от Азербайджан, енергийният министър Александър Николов заяви, че причините са установени и принципалът трябва да реши. Твърдението бе отхвърлено от Николай Павлов, вече бивш шеф на газовото дружество.

На други обвинения, че е възможно „Булгаргаз“ да не е искала да внася цялото договорено количество азерски газ, Павлов заяви пред Bulgaria On Air на 9 януари, че от дружеството „съгласно договора, „Булгаргаз“ има право да получи азерски газ по газопровода IGB – газовата връзка с Гърция. В момента виждаме, че газопроводът не е изграден и ние не можем да получаваме договорните количества“.

Николов: Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ

Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ,която започна преди седмица. Това беше коментарът на министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на БиТиВи.

По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но отбеляза, че не знае каква е причината за проверката на Агенцията.

Енергийният министър не поиска да коментира какво е установила проверката на БЕХ в „Булгаргаз“, но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под „неговата шапка“.

Николов все пак посочи, че в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че такива доставки са били възможни.

„Относно цената обаче, понеже дружеството е поело някои ангажименти, тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.“, каза Николов.

В министерството разглеждат и вариант на спиране на доставките на газ заради напрежението между Москва и НАТО, но според него такъв вариант е малко вероятен, защото „както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него“

В коментар за газовите доставки от Азербайджан, посещението и проведените срещи с представители на компанията доставчик, министърът каза, че ангажиментите се изпълняват.

Теменужка Петкова: Уволненията са незаконни

Уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни, смята бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

„Този мандат се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна вълна и овладяване на ключови позиции в енергетиката“, смята Петкова.

Според нея в случая става въпрос за сблъсък на лобита.

„Аз няма да се изненадам ако следващата стъпка е свързана с това по веригата да се върнат т.нар. посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората и бизнеса много скоро ще усетят това“, каза Петкова.

Припомняме, че именно по времето на 12-годишното управление на ГЕРБ не беше постигната реална диверсификация; неаргументирано беше забавено доършването на интерконекторът с Гърция, за сметка на спорния проект „Турски поток“, за който данъкоплатците хем платиха милиарди, хем се заробиха за години напред.

Именно на този фон очаканията са новото ръководство на „Булгаргаз“ да работи в интерес на българските потребители, а не на „Газпром“ и да намери най-добрите и изгодни доставки на газ, както от собствените ни източници, които не са за подценяване, така и от по-евтиния азерски газ и други пазарни възможности. 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук