граница

Договорихме се с Гърция от първи юни пускаме свободно без крантиниране бизнес, семейни връзки, хуманитарни, и транспортни. Със сърбите – същото от първи юни. Румънският парламент, понеже е в оставка, – се надяваме да вземат решение в унисон с решенията, които взехме до момента. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Премиерът допълни, че преминаването ще става със специални декларации.

Декларациите ще са максимално опростени и ще се налага пътуващите да попълват само три имена, „нямам симптоми“ и „запознат съм с епидемичната обстановка“, както ще се посочва и телефон за контакт.

В момента текат преговори за падане на карантината с Австрия и Германия. Борисов посочи, че България е една от популярните туристически дестинации сред германците, поради което Борисов е оптимистичен относно отпадането на карантината при пътуване от и до там.

Всички поздравиха България за най-добро справяне с епидемията в региона, затова сме и лидери в първите бързи поетапни, но стриктни мерки за дистанция, дезинфекция така, че да се научим да живеем с мисълта, че вирусът е тук. Предупрежденията, които валят към нас от здравни институции, са достатъчно сериозни. В момента можем с премерен риск да отворим работата на повече системи, за да гарантираме заплатите на хората, а и приходите в бюджета.

На въпрос относно протестите на превозвачите Борисов отговори, че всички мерки, които правителството предприема, целят да се облекчи работата на превозвачите. Ако се тегли такъв заем от ЕС, всяка една от нашите държави трябва да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 милиона евро, като тогава трябва да се включим в такива проекти. Ако ние сме некоректни, вземем и похарчим тези пари, какво ще правим през тези две години? Да, много ни се развързаха ръцете, но става въпрос за нашите пари по програми, а не за допълнителни пари. И не на последно място, България все още чака 1 милион теста за коронавирус, – въпреки недостига тестуваме средноевропейски толкова, колкото и всички останали в ЕС.

Загубите за българската икономика са около 3 милиарда и половина лева, и са основно от загубата на приходи. В средата на юни ще знаем дали ще можем да изплуваме сами или ще трябва да си помогнем с кредит, допълни премиерът.

След като се говори за пътуване без карантина, то трябва да се отворят и ресторантите на закрито, тъй като те са неизменна част от туризма.

Българите в Босилеград влизат без карантина в България от две седмици, допълни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Свалянето на ДДС на различни сектори е трудна, за ресторантьорите тази мярка бе предприета, защото те бяха в много тежко положение.

Декларациите са „информирано съгласие“, че преминаващите са наясно с всички условности, уточни и министърът на транспорта Росен Желязков. „От 25 май отпада карантината за всички шофьори-българи на товарни автомобили, които влизат в страната. Това е също едно голямо облекчение към водачите“, допълни министър Желязков.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!