ДДС, данък добавена стойност

„Основната цел днес е да информираме над 100 хил. български фирми, малки и микропредприятия, че от 1 януари 2023 г. влиза в сила по-високият праг за задължителна регистрация по ДДС от 100 хил. лв. Това вече е факт“, каза шефът на Комисията по икономическа политика и депутат от „Демократична България“ Мартин Димитров по време на брифинг в Народното събрание.

Той заяви, че България е на шесто място в ЕС по висок праг за регистрация по ДДС.

„Тази реформа се случи. Това е една от най-важните реформи за малкия бизнес в България и след 20 години вече се случи. След 20 години, в които само се говореше по тази тема и нямаше резултати“, посочи Димитров.

Решението е прието на заседанието на Съвет “ Външни работи” проведено на 14 и 15 ноември 2022 г. и е публикувано в Официалния вестник на ЕС на 15 ноември тази година.

По думите му на фона на „антиреформите“ с връщането на хартиената бюлетина, се вижда, че могат да се правят и добри дела. Икономистът Георги Ганев отбеляза, че тази реформа е бил от многото опити на „Демократична България“ за подобряване на бизнес средата.

„Не беше никак лесен и прост този процес, отне няколко месеци усилия с Мартин преди да убедим достатъчно хора да възприемат тази идея“, каза Ганев и благодари на всички партии, които са подкрепили техния законопроект.

Припомняме, че Съветът на Европейския съюз разреши на България да въведе специална мярка за дерогация от член 287 от Директива 2006/112/ЕД относно общата система на данък върху добавената стойност (ДДС). По този начин се разрешава страната ни да освободи от ДДС данъчно задължените лица с годишен оборот до равностойността в национална валута на 51 130 евро по обменния курс в деня на присъединяването. Срокът на действие на дерогацията е до 31 декември 2024 г., докогато държавите-членки трябва да транспонират Директива (ЕС) 2020/285 и съответно от 1 януари 2025 г. на държавите-членки ще бъде позволено да освободят от ДДС доставките на стоки и услуги, извършени от данъчно задължени лица, чиито годишен оборот не надвишава прага от 85 000 евро.

Увеличаването на минималния праг за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. е мярка, която ще има положителен ефект в настоящата трудна икономическа обстановка и ще доведе до намаляване на административната тежест за бизнеса, особено за малките предприятия. Лицата, които са с облагаем оборот под 100 хил. лв. могат да останат доброволно регистрирани по ДДС.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук