Баку

Директната самолетна линия Баку-София-Баку беше официално открита от премиера Бойко Борисов и азерския му колега Артур Расизаде. Символичната церемония се проведе на летище „Гейдар Алиев” в Баку, а билетите вече са в продажба, като цените започват от 29 евро.

„Откриването на авиолинията днес е още една стъпка от амбициозната програма за свързаност с Азарбейджан, върху която работим последните години. Работи се върху преноса на азерски газ към България, както и търговията в селското стопанство”, коментира Борисов в социалната мрежа Фейсбук веднага след церемонията.

Полетите са с азерската ниcкотарифна авиокомпания „Buta Airways”, която е дъщерна компания на националния авиопревозвач AZAL. Това съобщиха от посолството на Азербайджан в София.

Така България стана първата дестинация в Европейския съюз, където „Buta Airways” ще осъществи първия си директен полет. Също така е символично, че азерската авиокомпания е първата ниcкотарифна извън Европейския съюз, която ще пътува до София, посочват от посолството на Азербайджан.

Авиокомпанията рекламира България като идеалната страна за бюджетни пътувания и една от най-евтините европейски страни. Превозвачът препоръчва на пасажерите си да разгледат къщата с формата на охлюв в столичния квартал „Симеоново”, да посетят Седемте рилски езера и Рилския манастир, да открият древната история на Пловдив и да се „докоснат“ до аромата на Розовата долина. За зимата се препоръчва планинският курорт Банско, а през лятото – Златни пясъци.

Откриването на новата самолетна линия беше договорено с азерския президент Илхам Алиев по време на посещението на президента Румен Радев в Баку в средата на октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук