пaзapyвaнeтo в нeдeля

През следващите десет дни в страната ни ще бъдат в сила редица ограничителни мерки в опит да се овладеят високите нива на разпространение на коронавирус сред населението.

Към 21 март 2021 г. са хоспитализирани 8545 души, от тях 691 се намират в интензивни отделения. От началото на пандемията у нас са потвърдени 302 480 случая на заразяване с коронавирус, а 11 966 души са загубили битката със смъртоносната болест.

Поради бързонарастващия брой на новозаразените, с по около 4000 души на ден, здравните власти решиха да въведат временни противоепедимични мерки. Те влизат в сила със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 22 март до 31 март и действат на територията на цялата страна.

Учениците преминават онлайн

Преустановяват се присъствените учебните занятия в училищата, както и присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. Спира се учебния процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“ , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи. Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

За десет дни спират конгресите и конференциите, както и различни видове конкурси и тимбилдинги.

Преустановява се спортът и културните мероприятия

Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.). Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

Същото важи и за спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

Не се допуска достъп до самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Затварят моловете, заведенията – само с доставки

Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината. Спират работа търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.

Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки. На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната. Физическите и юридическите лица се задължават да създадат организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м.

Работният процес – приоритетно от вкъщи

Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!