Около 18 000 австралийци са евакуирани заради наводненията в Нов Южен Уелс (NSW), след като проливните дъждове продължават да заливат източното крайбрежие на страната, съобщава Би Би Си.

Продължилите няколко дни проливни дъждове доведоха до преливане на реки и язовири около Сидни – столицата на щата – и в югоизточната част на Куинсланд. Длъжностни лица казват, че „подобно бедствие не се е случвало от 50 години” и може да продължи през цялата седмица. Те призоваха обществеността да прояви повишено внимание.

Премиерът Скот Морисън предложи помощ за принудените да напуснат домовете си.

„Това е поредното време на изпитание за нашата страна“, каза той пред радиостанцията в Сидни „2GB”.

Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян каза, че много от общностите, „поразени от наводненията“, са били засегнати от храстовите пожари и суша предишното лято.

„Едва ли има друг момент в историята на щата, в който да сме имали тези екстремни метеорологични условия в толкова бърза последователност в средата на пандемия,“ каза тя.

В пострадалите райони живеят около една трета от 25-те милиона души в Австралия.

Регионалните власти поискаха от населението да работи от вкъщи през следващата седмица в очакване, че обилните валежи ще продължат. Такива са и прогнозите на метеорологичната служба. Властите постановиха и затваряне на десетки училища. Бедствията съпътстват Австралия в последните години. Миналият януари страната беше засегната от най-тежките пожари в историята на континента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!