Австралия наводнения

Обилните валежи в Източна Австралия предизвикаха наводнения в някои квартали на Сидни. Властите предупредиха жителите да бъдат подготвени за евентуална евакуация, съобщава „Дойче Веле“.

Гладис Береджиклян, губернатор на щата Нов Южен Уелс, чиято столица е Сидни, заяви пред медиите, че това са най-тежките наводнения от повече от половин век в Източна Австралия.

Австралия наводнения

Проливните дъждове през последните дни доведоха до преливане на язовир „Уарагамба“, който доставя вода на Сидни. Той се намира на няколко километра от града и е основният фокус на притесненията за спешната помощ.

„За да избегнем преливане и предвид количеството дъжд, трябваше да намалим капацитета на язовира с 20-25 % , което просто не беше осъществимо. Зависим много от количеството дъжд, което очакваме през следващите дни“, казва губернаторът.

Наводненията засягат и десетки крайбрежни селища в Нов Южен Уелс, в югоизточна Австралия, като Булахдела, Тари или Порт Макуори. Властите създават 13 центъра, за да приютят хилядите евакуирани.

Австралия наводнения

В много райони има прелели реки, наводнени пътища и сгради.

Десетки хора трябваше да бъдат евакуирани от службите за спешна помощ, които предупредиха за възможни внезапни разливи, които могат да причинят смъртни случаи.

Регионалните власти поискаха от населението да работи от вкъщи през следващата седмица в очакване, че обилните валежи ще продължат. Такива са и прогнозите на метеорологичната служба.

Властите постановиха и затваряне на десетки училища.

Бедствията съпътстват Австралия в последните години. Миналият януари страната беше засегната от най-тежките пожари в историята на континента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!