Сирия

10 години след началото на протестите срещу правителството в Сирия, които прераснаха в бунт и по-късно – във война, която продължава и до момента, в страната има тежка хуманитарна, икономическа и социална криза. Това коментира за ДЕБАТИ.БГ журналистът и активист Руслан Трад.

В подробния му анализ по темата се посочва, че териториите, контролирани от режима, има множество проблеми, които продължават да не са решени. Има градове, например, в които няма никакви нови строежи и все  още се виждат разрушенията от бомбардировките.

изключително тежка икономическа ситуация. Валутата например – сирийската лира загуби 99% от стойността си от преди войната и в момента 1 долар се разменя за 3700 лири.”, каза Трад.

По данни на програмата на ООН за развитие 90% от сирийското население живее под прага на бедността.

През 2019 г. регистрираната в страната безработица е 54%, като по данни на ООН близо 60% от сирийците или 12,4 милиона души не могат редовно да си подсигурят храна.

В някои райони ситуацията е още по-тежка, тъй като сирийското правителство разчита на външна помощ и на доставки главно през Русия и Иран.

Има и социални проблеми, защото 15 долара заплата за държавен служител е нещо, което меко казано поражда корупционни практики и огромно недоволство сред населението, което подкрепя правителството или поне официално е така.”, допълни Трад.

Икономическият аспект е само едната страна на медала. Последните официални данни на ООН показват, че от началото на конфликта убитите в страната са близо 390 000. За известен период обаче международната организация спира да брои жертвите, а данните от местните структури говорят за повече от половин милион жертви – около 600 000. От тях според статистиката на активистките групи над 12 000 са деца.

Една голяма част от загиналите – 100 000 души, са убити с мъчения в правителствените затвори. Трад посочи, че и в момента там се намират около 150 000 души.

Статистиката на активистките групи казва още, че над милион са осакатените и тежко ранените от началото на конфликта, а над 200 000 са хората, които се водят като безследно изчезнали.

Десетилетие по-късно 90% от населението на Сирия живее под прага на бедността. Рекордните 12,4 милиона сирийци – или близо 60% от населението – не могат да си подсигурят редовно храна, според нови данни от Световната програма по прехраната на ООН.

От предвоенното 23-милионно население на страната, повече от 5,5 милиона души са бежанци в съседни на Сирия държави, САЩ и ЕС, а голяма част от тях са разселвани повече от веднъж. Други близо 11 милиона са вътрешноразселени. Икономическото влошаване и трудностите все по-често прогонват сирийците от домовете им, но броят на разселените лица ще бъде по-голям, ако се възобновят големи военни операции. А сигнали за възможно подновяване на военните действия не липсват – през последната година рязко се увеличи напрежението в Южна и Източна Сирия, докато Северна Сирия е арена на спорадичен обстрел и размяна на огън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!