дипломати, Русия
на снимката: Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин

Русия решително се противопоставя на „разрушителните стъпки” на Съединените щати в областта на контрола и неразпространението на оръжията.

Това се посочва в изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация във връзка с отправените критики към Русия от американските представители.

„Руската федерация ще продължи решително да се противопоставя на деструктивните стъпки в областта на контрола върху въоръжаването, разоръжаването и неразпространението на оръжия по пътя на консолидация на международната общност около конструктивен дневен ред за укрепване на действащата международна правна система“, отбелязват от министерството.

И добавят:

„Всички предприети от нас инициативи се основават на действащото международно право и са насочени към осигуряване на еднаква и неделима сигурност за всички държави”.

ДОГОВОР ЗА РАКЕТИТЕ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ

Русия призовава Великобритания да окаже съдействие за възвръщането на Съединените щати в преговорите за спазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обхват.

„Надяваме се, че британското външно министерство е наясно, че политическото решение за оттегляне от Договора вече е било взето във Вашингтон, също така, както бе направено със Съвместния цялостен план за действие по урегулиране на ядрената програма на Иран. Ако Великобритания е искрено заинтересована за съхранението на стратегическата стабилност, тя се намира в най-добрата позиция да съдейства за това Съединените щати да се върнат на масата за преговори ”, се казва в съобщението на дипломатическата мисия, което е реакция на изявлението на ръководителя на британското министерство на външните работи Джеръми Хънт.

От своя страна японското правителство съобщи, че в случай на прекратяване на договора, трябва да бъде подписан нов документ, към който следва да бъдат привлечени и други страни, включително Китай.

Токио възнамерява да „допринесе за създаването на нова структура за международно разоръжаване в бъдеще“.

 

САЩ ИЗЛИЗА ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО

Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео съобщиха, че Вашингтон ще преустанови изпълнението на задълженията си по Договора на 2 февруари, а шест месеца по-късно те ще прекратят своето участие, ако Русия не предприеме действия, за да се върне към неговото изпълнение.

Съединените щати за първи път обвиниха Русия, че е нарушила Договора още през юли 2014 г.

След това Вашингтон многократно повтаряше това заключение, с което Москва изрази категорично несъгласие. Русия предприе ответни действия спрямо САЩ по отношение на изпълнението на Договора.

Договорът между СССР и САЩ бе подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 г. и влезе в сила на 1 юни 1988 г. Той обхваща наземно базирани ракети с по-малък обсег на действие (от 500 до 1000 км) и със среден обсег (от 1000 до 5500 км). До юни 1991 г. задълженията по договора бяха изпълнени: СССР унищожи 1846 ракети, САЩ – 846.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!