Тошко Йорданов
На снимката: Тошко Йорданов

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ най-вероятно не би одобрила кабинет, в който Кирил Петков е министър. Това заяви зам.-председателят на партията – Тошко Йорданов, пред Би Ти Ви. Причината е казусът с двойното гражданство на бившия служебен министър на финансите.

„Надявам се да има разум и да разбере, че не е добра идея да участва като министър. Надявам се да не е пречка, но не би било добре да бъде предлаган за такъв пост, може да си е депутат. Говоря от мое име, но е хубаво да се спазват етични принципи и да не се прекрачват. Като стигнем до преговори за правителство, ще видим какво ще правим“, каза Йорданов.

Тошко Йорданов увеща, че партията се е променила и според него е най-логично следващото правителство да е коалиционно, като всяка част от коалицията трябвало да има своята тежест спрямо броя на депутатите си. По тази линия промяната е осезаема, след като на миналите парламентарни избори партията отказа да разговаря с която и да било партия и се опита да сформира правителство с 65 депутати.

По думите на зам.-председателя на ПП „Има такъв народ“ партийната подкрепа за Румен Радев за втори мандат продължава.

„Румен Радев имаше доблестта да застане на страната на гражданите по време на протестите. Като президент, в ситуация, в която трябваше да се действа, той постъпи мъжки. Искрено се надявам да има правителство от третия опит. Мотивацията и посоката ни са към смирението. Ще бъдем по-смирени с разговорите си с останалите“, уточни Йорданов.

Той коментира и настоящата обстановка в страната, като разкритикува служебното правителство по отношение на справянето с енергийната криза:

„До следващия кабинет държавата е оставена на спекулативни цени на тока. Дотогава безработните се увеличават, инфлацията расте и т.н. Заради ГЕРБ ние плащаме на ЕРП-тата.“

Според Йорданов и здравната криза е могла да бъде овладяно по по-добър начин, като посочи, че зеленият сертификат е една практична идея, реализирана по един много нескопосан начин.

За днешното решение на ВАС

По отношение на днешното решение на ВАС, с което бе отменено решението на ЦИК в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, Йорданов обясни, че ЦИК са морално задължени към българските граждани да направят една голяма представителна извадка, за да знаят българите, че всичко е честно.

„Контролните разписки могат да се сравнят с резултата от машините. Това е контролен механизъм, нищо друго. Според Изборния кодекс решението на ЦИК задължаваше всяка комисия да брои разписките. Това щеше да забави процеса безспорно. Водещ щеше да е машинният протокол. Нашите колеги в ЦИК са си взели решението. Те гласуваха първо за 100% сравняване. Снощи са гласували против в чужбина да има 100% сравняване“, каза Йорданов.

По думите му, ако разписките се разминават като бройка, това означава, че някой е махнал разписка. Тоест, тук намесата е на някой от комисията. Но според него това не е водещо в закона. Ако човек е сигурен, че няма бъркане в софтуера, всичко щяло да бъде наред, коментира той.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук