До 2020 се надяваме да изчистим старите кувьози за бебета от всички болници и да я посрещнем без кувьоз от миналия век, заяви Мартина Йорданова, един от двамата основатели на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“. Тя припомни, че събират пластмасови капачки и със събраните средства от предаването им на рециклатори купуват кувьози за общинските болници в България. Кампанията е на по-малко от две години, които ще навърши в края на октомври.

Йорданова разкри, за 2 години са купили 12 кувьоза. 11 от тях са стационарни за малките общински болници, дванадесетият е транспортен.

„Преди броени дни буквално, на 22 септември, го дарихме на болницата във Велинград, където всъщност две болници ще се ползват от него“, обясни Мартина Йорданова.

Днес на паркинга на пл. „Батенберг“ пред бившия Мавзолей се издават пластмасови капачки, които хората са събирали в последните 6 месеца.

„Днес ги носят, след това ние ще ги извозим до рециклатор, който ще ги преработи. От преработката ние ще получим средства и с тях ще закупим кувьози“, обясни Йорданова.

Тя информира, че кампанията не само събира капачки, а има и обучителен характер. Всеки, който събира капачки, се замисля какво се случва и с бутилките, и по този начин се въздейства и върху съзнанието на хората в посока да рециклират. Йорданова сподели, че по проучвания на кампанията, проведени във Фейсбук, 89% от хората, които са започнали да събират капачки, или рециклират повече, или се замислят да го правят. По нейна оценка това постижение е „повече от добре“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук