Орангутан, прекарал 20 години в аржентински зоопарк, е преместен в резерват в САЩ, след като му бяха предоставени същите законни права като на хората, съобщи Би Би Си. Адвокатите спечелиха забележителна жалба за Сандра през 2014 г. с аргумента, че тя е задържана незаконно в Буенос Айрес.

Решението установи, че тя е първата „нечовешка личност с правото за свобода в Аржентина“. 33-годишната маймуна пристигна в Канзас и ще премине тестове, преди да се премести в новия си дом във Флорида.

Съдия Елена Либератори, която има снимка на Сандра в кабинета си, заяви пред медии, че иска с решението си да изпрати съобщение „че животните са разумни същества и че първото право, което имат, е нашето задължение да ги уважаваме“.

Сандра е родена в източногермански зоопарк и продадена в Буенос Айрес през 1995 година. Орангутанката прекара голяма част от живота си в усамотено помещение и непрекъснато странеше от посетителите на зоопарка. Тя роди дъщеря през 1999 г., но бебето ѝ е отнето от нея и продадено в парк за животни в Китай.

Нейната правна победа донесе международна слава на орангутана и създаде прецедент за маймуните да бъдат считани по закон за хора, а не за собственост.

Аржентински съд одобри трансфера на Сандра в Центъра за големи маймуни във Флорида през 2017 г., въпреки че пътуването й се забави поради необходимото за издаване на американски разрешителни време.

Резерватът, който ще обитава, е с площ от 100 акра. Там живеят шимпанзета и орангутани, които са освободени от циркове, лаборатории, зоологически градини и частни колекции. Сред няколкото известни обитатели на резервата е и Бъбълс, шимпанзето на Майкъл Джексън.

„Нямаме търпение да я срещнем, тя е прекрасен орангутан“, каза Пати Раган, основател на Центъра.

Сандра ще се присъедини към 21 други орангутани и ще може свободно из местата, обитавани от големите маймуни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук