Политиката за абортите е в ръцете на отделните щати след решението на Върховния съд в петък да отмени решението „Роу срещу Уейд“.

Може да отнеме месеци, за да бъдат завършени всички правни маневри и нацията да има по-окончателна картина за това къде абортите са законни, каза Гриър Донли, професор, специализирал репродуктивно здравеопазване в Юридическия факултет на университета в Питсбърг.

Дотогава Донли очаква, че ще бъде трудно да се обясни на хората правната среда за абортите. Тя е загрижена, че правната липса ще доведе до „незабавен пълен хаос“ на пациентите и лекарите, провеждащи аборт.

„Ще бъде истински кошмар“, каза Донли. „Буквално всичко, което правя по цял ден, е да мисля за закона за абортите. Това е единствената ми работа. И има въпроси, на които не мога да отговоря.“

Само три щата – Южна Дакота, Луизиана и Кентъки – имат закони, които незабавно забраняват абортите.

Повечето щати с така наречените закони „за задействане“ изискват от главния прокурор, управителя или законодателния орган да удостоверят, че становището на съда наистина отменя решението „Роу срещу Уейд“, включва забавяне до 30 дни преди влизането им в сила или и двете.

В други щати вероятно ще са необходими съдебни действия, за да се определи дали забраните на щатите за аборти преди „Роу срещу Уейд“ могат да влязат в сила, или предписаните закони, ограничаващи достъпа до процедурата, могат да бъдат отменени – процес, който юристите очакват, че може да отнеме от седмици до месеци. Това означава, че абортът ще остане законен, поне в краткосрочен план, на места като Охайо.

13-те щата със закони „за задействане“ също имат различни изключения от техните почти тотални забрани. Въпреки че всички те позволяват абортите, за да спасят живота на бременната, само пет включват изключения за изнасилване или кръвосмешение.

Политиката за абортите сега зависи от щатите.

Абортът вече е незаконен, скоро ще бъде незаконен или потенциално е незаконен в 16 щата.

Алабама

Абортът е потенциално незаконен.

Щатът може да се опита да наложи своя закон, забраняващ всички аборти, освен за да спаси живота на бременната. Наложена е почти пълна забрана на абортите, освен ако не абортът не е необходими за спасяването на живота на бременната жена.

Аляска

Абортът е разрешен през цялата бременност/

Абортите са разрешени през цялата бременност, въпреки че тази политика не е специално защитена от щатското законодателство. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция.

Аризона

Абортът засега е законен до жизнеспособност.

Преди решението „Роу срещу Уейд“ щатът има закон, който забранява всички аборти, освен за спасяване на живота на бременната. Този закон обаче е обявен за противоконституционен от Апелативния съд на Аризона през 1973 г. Поддръжниците му обаче твърдят, че законът все още може да бъде приложен.

Освен това, нов щатски закон, забраняващ абортите повече от 15 седмици след последната менструация на бременната, ще влезе в сила 91 дни след края на законодателната сесия на Аризона. Ако заседанието не приключи по-рано и законът не бъде блокиран от съда, 15-седмичният закон ще влезе в сила на 29 септември. Законът съдържа изключение за спасяване на живота на бременната.

Арканзас

Аботът скоро ще стане незаконен.

Почти всички аборти ще бъдат незаконни веднага щом главният прокурор удостовери, че Върховният съд на САЩ е отменил „Роу срещу Уейд“, което републиканският главен прокурор Лесли Рътлидж каза, че ще направи незабавно. Щатският закон „за задействане“ предотвратява всички аборти, освен за да спаси живота на бременната.

Щатът също така има закон преди „Роу срещу Уейд“, който забранява на лекарите да извършват аборти, и въвежда почти пълна забрана на абортите.

Калифорния

Абортите са законни до жизнеспособност.

Абортите са законни. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция, а щастният закон също защитава достъпа до аборт.

Колорадо

Абортите са законни през цялата бременност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Кънектикът

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Делауеър

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Окръг Колумбия

Абортите са законни през цялата бременност, достъпът до аборт е защитен от законодателството.

Флорида

Абортите са законни, докато не станат жизнеспособни и Върховният съд на щата е признал правото на аборт съгласно щатската конституция. Законодателният орган обаче прие законопроект, забраняващ абортите 15 седмици след последната менструация на бременната, който влиза в сила на 1 юли. В момента се оспорва новият закон и щатският Върховен съд, който стана по-консервативен, може да го потвърди.

15-седмичният закон съдържа изключение за спасяване на живота на бременната.

Джорджия

Засега абортите са законни до 20 седмици след оплождането.

Щатски закон, забраняващ абортите след шестата седмица, беше предписан в решение, което в момента е в процес на обжалване в 11-ти окръжен апелативен съд.

Ако съдът потвърди закона, вероятно ще минат няколко седмици преди официалното отмяна на разпореждането и шестседмичният закон да влезе в сила.

Шестседмичният закон на Джорджия съдържа изключения за изнасилване, кръвосмешение, за спасяване на живота на бременната и в случай на фатална аномалия на плода.

Хавай

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Айдахо

Абортът скоро ще стане незаконен.

Щатът има закон за задействане, който ще забрани почти всички аборти 30 дни след като Върховният съд на САЩ отмени „Роу срещу Уейд“. Законът съдържа изключения за изнасилване, кръвосмешение и за спасяване на живота на бременната.

Щатът също така забрани абортите след шест седмици от бременността – с изключения за изнасилване, кръвосмешение и за спасяване на живота на бременна – наложено чрез частно право на иск. Законът е разпореден, но може да влезе в сила преди пълната забрана да започне.

Илинойс

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция. Щатското законодателство също защитава достъпа до аборт.

Индиана

Абортите са законни до 20 седмици след оплождането. Върховният съд на щата не е признал правото на аборт съгласно щатската конституция, а щатският закон не защитава достъпа до аборт. Група от 100 републикански депутати отправиха петиция към републиканския губернатор Ерик Холкомб да ги свика на специална сесия, в която решението „Роу срещу Уейд“ да бъде отменено.

Айова

Абортите са законни до 20 седмици след оплождането. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция.

Канзас

Абортите са законни до 22 седмици след последната менструация на бременната. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция, въпреки че избирателите на Канзас през август ще гласуват дали да променят Конституцията, за да заявят, че няма право на аборт.

Кентъки

Абортите вече са незаконни, освен ако е необходимо да се спаси живота на бременната.

Законът за задействане на щата забранява всички аборти веднага след като Върховният съд на САЩ отмени „Роу срещу Уейд“.

Луизиана

Абортите вече са незаконни, освен ако е необходимо да се спаси живота на бременната.

Законът за задействане на щата и в този случай забранява всички аборти веднага след като Върховният съд на САЩ отмени „Роу срещу Уейд“.

Мейн

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Мериленд

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Масачузетс

Абортите са законни до 24-тата седмица. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция. Щатското законодателство също защитава достъпа до аборт.

Мичиган

Засега абортите са законни до тяхната жизнеспособност.

Щатът има закон преди „Роу срещу Уейд“, който е временно блокиран, докато тече дело срещу него, но може да бъде възстановен. Съгласно закона преди решението „Роу срещу Уейд“, абортите са забранени, освен за спасяване на живота на бременната.

Минесота

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция.

Мисисипи

Абортът е временно разрешени до 20-тата седмица от вероятната гестационна възраст.

Щатът има закон „за задействане“, който забранява всички аборти 10 дни след като главният прокурор удостовери, че Върховният съд на САЩ е отменил „Роу срещу Уейд“. Законът съдържа изключения в случаите на изнасилване или за спасяване на живота на бременната.

Мисури

Абортът ще стане незаконен веднага щом главният прокурор напише становище, губернаторът издаде прокламация или общото събрание приеме едновременно резолюция, уведомяваща, че Върховният съд на САЩ е отменил „Роу срещу Уейд“.

Точният момент не е ясен, въпреки че републиканският генерален прокурор Ерик Шмит обеща „незабавно“ да направи нужното. Републиканският губернатор Майк Парсън също заяви, че е готов да подпише необходимата прокламация.

Законът „за задействане“ на щата съдържа изключение за спасяване на живота на бременната.

Монтана

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция.

Небраска

Абортите са законни до 20 седмици след оплождането. Върховният съд на щата не е признал правото на аборт съгласно щатската конституция и няма щатски закони, защитаващи достъпа до аборт.

Невада

Абортите са законни до 24 седмици след оплождането. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт и беше одобрено на референдум от избирателите, което означава, че не може да бъде променено без друго гласуване на хората.

Ню Хемпшир

Абортите са законни до 24 седмици след последната менструация на бременната. Върховният съд на щата не е признал правото на аборт съгласно щатската конституция и няма щатски закони, защитаващи достъпа до аборт.

Ню Джърси

Абортите са законни през цялата бременност. Върховният съд на щата призна правото на аборт съгласно щатската конституция. Щатското законодателство също защитава достъпа до аборт.

Ню Мексико

Абортите са разрешени през цялата бременност, въпреки че тази политика не е законово защитена. Върховният съд на щата не е признал правото на аборт съгласно щатската конституция, въпреки че е използвал щатската поправка за равни права, за да премахне ограниченията върху покриването на разходите за аборти от здравната осигуровка.

Ню Йорк

Абортите са законни до 24 седмици след оплождането. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Северна Каролина

Засега абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Северна Каролина има множество закони, отнасящи се до абортите, включително 20-седмичен закон. Съдебните действия биха могли да променят кои от щатските закони е разрешено да се прилагат, вероятно процесът ще отнеме седмици или месеци.

Северна Дакота

Абортът ще бъде незаконен веднага щом главният прокурор удостовери пред законодателния съвет, че Върховният съд на САЩ е отменил „Роу срещу Уейд“. Преди оповестяването на решението главният прокурор на Северна Дакота Дрю Ригли каза в изявление, че неговият офис „все още проучва ролята си в потенциалното прилагане на закона за задействане“.

Законът „за задействане“ забранява всякакви аборти, освен в случаи на изнасилване, кръвосмешение или за спасяване на живота на бременната.

Охайо

Засега абортите са законни до 20 седмици след оплождането. Вероятно ще влезе в сила закон, който забранява абортите, освен за да се спаси живота на бременната.

Оклахома

Абортът е забранен в Оклахома от май, освен в случаите на изнасилване, сексуално насилие и кръвосмешение или ако е необходимо за спасяване на живота на бременната.

Абортът също ще бъде незаконен според закона за задействане на щата, веднага щом главният прокурор удостовери, че Върховният съд на САЩ е отменил „Роу срещу Уейд“.

Орегон

Абортите са законни през цялата бременност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Пенсилвания

Абортите са законни до 24 седмици след последната менструация на бременната. Върховният съд на щата не е признал правото на аборт съгласно щатската конституция и няма щатски закони, защитаващи достъпа до аборт.

Род Айлънд

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Южна Каролина

Засега абортите са законни до 20 седмици след оплождането. Предписан е щатски закон, забраняващ абортите след шест седмици. Случаят обаче остава открит и съдебните действия биха могли да премахнат това разпореждане. Законът съдържа изключения в случаи на изнасилване, кръвосмешение, за спасяване на живота на бременната и в случай на фатална аномалия на плода.

Южна Дакота

Абортите вече са незаконни, освен за да спасят живота на бременната.

Щатският закон за задействане забранява всички аборти веднага след излизането на решението на Върховния съд на САЩ за отмяна на „Роу срещу Уейд“.

Тенеси

Абортите са временно законни, докато не станат жизнеспособни.

Щатът има закон за задействане, който ще забрани почти всички аборти 30 дни след като Върховният съд на САЩ отмени „Роу срещу Уейд“. Законът съдържа изключение за спасяване на живота на бременната.

Тексас

Абортът е забранен след шест седмици от бременността, с изключение на спасяването на живота на бременната от септември.

Щатът има закон за задействане, който ще забрани почти всички аборти 30 дни след като Върховният съд на САЩ отмени „Роу срещу Уейд“. Законът съдържа изключение за спасяване на живота на бременната.

Юта

Абортът ще бъде незаконен в почти всички случаи по силата на щатския закон за задействане, веднага щом главният законодателен съветник на щата удостовери пред щатския законодателен управленски комитет, че Върховният съд на САЩ е отменил „Роу срещу Уейд“. Законът съдържа изключения за изнасилване, кръвосмешение, за спасяване на живота на бременната и в случаи на фатална фетална аномалия или тежка мозъчна аномалия.

Вермонт

Абортите са законни през цялата бременност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Вирджиния

Абортите са законни до третия триместър. Върховният съд на щата не е признал правото на аборт съгласно щатската конституция и няма щатски закони, защитаващи достъпа до аборт.

Вашингтон

Абортите са законни до тяхната жизнеспособност. Щатското законодателство защитава достъпа до аборт.

Западна Вирджиния

Абортът е потенциално незаконен. Щатът може да се опита да наложи своя закон преди „Роу срещу Уейд“, който беше признат за противоконституционен от 4-ти окръжен апелативен съд през 1975 г. Привържениците и противниците на правата на аборт не са съгласни дали той може да влезе в сила без съдебни действия. Законът преди „Роу срещу Уейд“ забранява всички аборти, освен за да спаси живота на бременната.

Уисконсин

Абортът е потенциално незаконен. Привържениците и противниците на правата за аборт смятат, че законът на щата преди „Роу срещу Уейд“, който беше определен в решение на Върховния съд на щата през 1994 г. да се прилага само за фетицид, вероятно сега е в сила, тъй като не е блокиран от съдилищата. Главният прокурор на демократите Джош Каул обаче заяви, че няма да го наложи, и призова местните прокурори да направят същото. Законът преди „Роу срещу Уейд“ забранява всички аборти, освен за да спаси живота на бременната.

Уайоминг

Абортите са временно законни, докато не станат жизнеспособни. Законът за задействане на щата ще забрани почти всички аборти скоро след като Върховният съд на САЩ отмени „Роу срещу Уейд“.

Законът съдържа изключения в случаите на изнасилване, кръвосмешение и за запазване живота на бременната.

Публикацията е на „Politico“ и е публикувана със съкращения, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук