Лидерите на страните от Г-7 вчера поставиха началото на глобална инфраструктурна и инвестиционна инициатива, насочена към противодействие на нарастващото влияние на Китай в развиващите се държави. Страните целят да съберат 600 милиарда долара частни и публични средства за пет години, за да финансират необходимата инфраструктура в развиващите се страни.

Инициативата, наречена „Партньорство за глобална инфраструктура“, има за цел да „запълни инфраструктурната празнина в развиващите се страни, да подсили глобалната икономика“ и да подкрепи интересите на държавите от Г-7 в икономиката и националната сигурност, заяви Белият дом.

Инициатива се явява алтернатира на китайската стратегия „Един пояс, един път“, която китайският президент Си Дзинпин стартира през 2013 година, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Инвестиционната схема на Китай включва развитие и програми в над 100 страни, насочени към създаване на модерна версия на древния търговски път на Пътя на коприната от Азия до Европа.

Представители на Белия дом казаха, че планът е предоставил малко осезаеми ползи за много развиващи се страни.

„Развиващите се страни често нямат важна инфраструктура, помагаща за управляване на глобални трусове като една пандемия“, каза американският президент Джо Байдън на пресконференция в първия ден от тридневната среща на върха на Г-7 в замъка „Елмау“ в германската провинция Бавария.

„Затова те усещат въздействията по-остро и по-трудно се възстановяват в нашия силно свързан свят – това е не само хуманитарна тревога, а тревога, свързана с икономиката и сигурността, която засяга всички нас“, заяви той.

Байдън каза, че САЩ ще предоставят 200 милиарда долара за инициативата за период от пет години, а Г-7 като цяло възнамерява да мобилизира 600 милиарда долара.

Партньорството ще се съсредоточи върху инвестиции в „устойчива на климата инфраструктура“, справяне с климатичната криза, подобряване на глобалната енергийна сигурност и цифровите технологии, подкрепяне на равенството между половете и инфраструктурата в здравеопазването.

Според Байдън „това е инвестиция, която ще се отплати на всички, включително американците и хората от всички наши страни“.

Германският канцлер Олаф Шолц обвърза инициативата с усилията на Европа да прекъсне зависимостта си от руския енергиен износ.

„Нашата дейност за насърчаване на инфраструктурата в глобален план е засегната също така от настоящата геополитическа ситуация“, каза той.

„Затова обсъдихме как нашите глобални инвестиции в неутрална към климата и нисковъглеродна енергия, включително газ, могат да ни помогнат като временен отговор на използването на енергията като оръжие от Русия“, заяви Шолц.

Срещата на Г-7 започна вчера в баварския замък „Елмау“. Срещата ще продължи три дни и ще бъде съсредоточена върху съвместния отговор на руската война в Украйна.

В Г-7 влизат Европейския съюз, САЩ, Япония, Великобритания, Италия, Германия, Франция и Канада.

Още международни новини – четете тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук