Шествие за правата на жените се провежда за шеста поредна година, като основен фокус на събитието днес е противопоставянето на войната в Украйна, както и във всички други места по света, където в момента се водят военни действия (Йемен, Сирия, Палестина, Афганистан, Судан и др.).

Протестното шествие започна пред Съдебната палата и се очаква да се отправи към Женския пазар, да премине през градинката на Централни градски бани и да стигне до крайната си точка – Министерство на труда и социалната политика на ул. „Триадица”.

Феминистки мобилизации, организатори на шествието, призоваха всички да се солидаризират с обикновените хора, които понасят последствията от войните, и да се обявят против милитаризма както на Путин, така и на САЩ. Протестът включва в програмата си специално огнено представление и изказвания на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени.

Исканията на организаторите включват незабавни мерки срещу все още съществуващите социално-икономическа неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота, приемане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, гарантиране на човешките права и достойния живот на всички жени и момичета, цветнокожите жени, мигрантките, бедните жени, жените с увреждания и ЛБТИА+ жените, както и политическо им овластяване чрез постигане на равно представителство и участие в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук