Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че от юли топлоенергията няма да поскъпне  двойно, както поискаха някои от топлофикациите, съобщава БНР.

„Има сериозна динамика в международните цени на суровия петрол. Квотите не влияят пряко върху тези цени, те влияят в значително по-ниска степен, отколкото при термичните централи, но безспорно квотите, които трябва да платят всички топлофикационни дружества, повишават техните разходи и ние тепърва ще видим как те ще бъдат отчетени. Нито 108, нито 88 процента ще има скок“.

„Ако „Еврохолд“ и ЧЕЗ стигнат до сделка за продажбата на българските активи на чешката компания, енергийният регулатор ще трябва да се произнесе, но все още няма критерии, по които това да стане“, коментира още Иван Иванов.

Десетки граждани се събраха отново пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране в София, за да протестират срещу увеличаването на цените на енергоносителите у нас:

„Топлофикация“ бави дела в Софийския районен съд, съдиите са смазани от диктата на Цветанов и Борисов“.

„Ние имаме една от най-скъпите електроенергии в Европа, а беше най-евтината. Всичко се прави в ущърб на българския данъкоплатец“, твърдят протестиращите.

Протестиращите заявиха, че отново ще излязат на улицата при гласуване на нови цени на тока.

Припомняме, че електроразпределителните дружества и топлофикациите в цялата страна поискаха драстични увеличения в цените на тока и топлинната енергия. За да влязат в сила, исканията трябва да бъдат разгледани и/или коригирани от регулатора в лицето на КЕВР, който има правомощията а не ги уважи.

Драстичното поскъпване обаче се налага заради новото увеличение в цените на въглеродните емисии, които страната ни трябва да плаща заради производството на електро- и топлоенергия по един от най-силно замърсяващите околната среща начини – чрез изгаряне на въглища в ТЕЦ-овете.

По всичко личи, че българските власти преднамерено бавят затварянето на тези мщности, което е неизбежно, каквато е тенденцията в Западна Европа. Вместо това да се случи възможно най-скоро у нас, цялото общество ще е длъжно да плаща завишени цени, за да може централите да продължават да работят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!