Байдън Тръмп дебат

Първият телевизионен сблъсък между претендентите за Белия дом Доналд Тръмп и Джо Байдън беше определен от повечето анализатори като един от най-хаотичните в съвременната история. Имаше спорове не само между кандидатите, но и между президента и модератора- водещият от телевизия „Фокс Нюз“- Крис Уолъс. Той трябваше  постоянно да моли за прекратяване на кръстосаните разговори и повиши тон на президента Тръмп за това, че пренебрегва правилата.  А двамата опоненти нарушиха добрия тон и преминаха в груби лични нападки.

Какво казаха на избирателите си Байдън и Тръмп?

Най-големите битки между Байдън и Тръмп бяха за Covid-19, икономиката, честността на изборите и расовите размирици в САЩ.

Байдън разкритикува реакцията на Тръмп на пандемията, докато Тръмп рекламира икономическата си политика и обеща, че тя ще бъде още по-успешна. Байдън призова Тръмп да покаже данъчните си декларации, докато Тръмп отвърна, че Байдън е отговорен за данъчните кредити, които е използвал в миналото.

Байдън Тръмп дебат

Действащият президент обвини опонента си, че иска да лиши 180 милиона души от частни застраховки, а Байдън на свой ред заяви, че Тръмп възнамерява да отмени популярните мерки за разширяване на здравното осигуряване, предприети при Барак Обама.

Байдън обвини Тръмп в „паника“ пред епидемията от коронавирус и каза, че в Белия дом все още няма план за борба с COVID-19. Настоящият президент в отговор изрази мнение, че при Байдън не двеста хиляди, а два милиона американци биха загинали от COVID-19.

Какво разгневи потребителите в социалните мрежи?

Онази част от дискусията, която предизвика гняв в социалните медии беше моментът, когато Тръмп заяви, че размириците „които наблюдаваме, са провокирани от левите, а не от дясно настроените граждани“. За разлика от опонента си, Тръмп не осъди директно расовата дискриминация и „бялото надмощие”.

В края на дискусията на въпроса на модератора дали и двамата ще признаят резултатите от изборите, Байдън заяви, че ще ги приеме след независима проверка. Президентът Тръмп отново постави под съмнение гласуването по пощата и отклони отговора на въпроса като посъветва поддържниците си да отидат до урните да бъдат много внимателни.

Дебатът ще се запомни с груб език и взаимни нападки

Най-запомнящи се бяха не особено цивилизованите обръщения и изрази по време на дебата – в това отношение Байдън имаше превес. „Млъкни, момче“, „Всички знаят, че си лъжец“, „Продължавай да крякаш, момче!“ – това бяха някои от обръщенията на Байдън към Тръмп. Той също така нарече президента „клоун“, „кученце на Путин“ и „расист“.

Джо Байдън

Тръмп не му остана длъжен, казвайки на Байдън, че „в него няма нищо умно“. Той също така нарече кандидатът на демократите „номер две“, което е американски жаргонен израз за изпражнение.

Доналд Тръмп

Претендентът за президентския пост Джо Байдън нарече президента Доналд Тръмп „лъжец” след бурното и напрегнато начало на първия телевизионен дебат между двамата.

Тръмп отвърна остро на Байдън, като му каза: „Няма нищо умно в теб, Джо. За четиридесет и седем години ти не си направил нищо“.

Байдън все пак е надделял в дебата според зрителите

Според допитване на телевизия Си Би Ес сред зрителите едва 17 процента от анкетираните смятат, че дебатът е преминал при позитивен тон и дискусията ги е информирала по редица въпроси, предаде ДПА.

69 процента от анкетираните обаче смятат, че тонът на дебатите е бил негативен и споделят, че останали „подразнени и обезпокоени“ след тях.

48 процента от анкетираните смятат, че Джо Байдън е надделял в дебатите, а 41 процента са уверени, че победител е бил Тръмп.

Допитване на сайта на Си Ен Ен показва, че 6 от 10 анкетирани смятат, че Байдън е надделял, а едва 28 процента мислят, че Тръмп е победителят от дебатите.

Телевизионният сблъсък се проведе в момент, в който допитвания от ключови за победа щати като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Аризона и Флорида показват малка преднина за Байдън. Усреднени национални проучвания на „Вашингтон Поуст“ дават 8 процента предимство за кандидата на демократите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук