Емил Георгиев
на снимката: Адвокат Емил Георгиев

В началото на седмицата от „Правосъдие за всеки” внесоха официално в президентството предложения за промени в съдебната власт. Сред тях са промяна на конституционната уредба на главния прокурор, изменения в състава на Висшия съдебен съвет, конкретно що се отнася до броя на политическата квота в него и съдебен контрол над прокуратурата.

Парламентарната квота служи като верен съюзник на прокурорските представители и бетонира мнозинствата за избор на главен прокурор. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“.

„В момента тя няма контролна функция, тя няма предвидената може би в първоначалните идеи на Конституцията от 1991 година функции да бъде нещо като граждански очи и уши в една строго професионална структура, каквато би била съдийската колегия, която да препятства цялото капсулиране на магистратите и превръщането им слепи и глухи за други гледни точки. Политическата квота служи като верен съюзник на прокурорските представители, благодарение на което изгражда тези бетонни бих казал непреодолими мнозинства, с които се избират главни прокурори, с които се взимат ключови решения или се запазва действащото статукво“, категоричен е юристът.

От „Правосъдие за всеки” настояват и за закриване на Специализираните съдилища, които са се оказали пълен провал.

„Ние виждаме, че те се ползват като форуми за наказване на политически противници, на инакомислещи, на хора, срещу които са внесени обвинения, които са най-малкото спорни…Те бяха създадени, за да заобиколят неспособността на изпълнителната власт да подчини Софийския градски съд и в някаква степен Софийския апелативен съд, но те се развиха като всеки един такъв подобен Франкенщайн и те възприеха едни силно уродливи форми, които в много голяма част от случаите нямат особено общо с правото”, допълни е Георгиев.

 

От „Правосъдие за всеки” се надяват, че МВР ще проведе безпристрастно разследване на случаите на упражнено насилие от страна на служителите на реда върху протестиращи.

 „Аз намирам поне от записите, които са публично известни, че в тези записи се съдържат данни за извършени престъпления и за сериозно превишаване на права от органите на реда, което е престъпление. В края на краищата важно е самата структура на МВР да покаже и да убеди обществото, че тя е в състояние да прочисти онези елементи, които не всяват доверие в хората…. Министерството в момента е длъжник на обществото да покаже, че разполага с нужните механизми да се справя с такива ситуации, да разчиства онези, които са станали полицаи може би, защото искат да бият и да малтретират и да покаже, че с конкретни действия, конкретни мерки обучителни поддържа у редовите полицаи съзнанието, че тяхната основна задача е да предотвратяват престъпления, а не да ги извършват”, категоричен е Георгиев.

 

Цялото интервю четете на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!