Васко Начев
на снимката: Енергийният експерт Васко Начев

Конкуренцията на газовия пазар в България ще се развие трудно и бавно, защото сегашният договор с „Газпром“ е до 2022 година и предвижда обеми, предопределящи 90% от консумацията на газ у нас да бъде от доставки от руския газив гигант, заяви в интервю за „Дебати.бг“ енергийният експерт Васко Начев. Той подчерта, че интерконекторът с Гърция, чието изграждане се точи вече 11 години, е забавян умишлено, но все пак очоква да бъде завършен през 2021 година.

„Правеше се всичко възможно този проект да бъде отлаган и забавян. Спомняте си как преди две години фирми, които нямат нищо общо с изграждането на газопроводи или с доставка на природен газ, обжалваха процедурите и търговете, които бяха обявявани от страна на възложителите, така че, пак казвам, правеше се всичко възможно този проект да не бъде реализиран до момента, в който да се удължи договорът за доставка от „Газпром“. Без съмнение това са шепа хора, които определено имат някакъв личен интерес и по тази причина го правят. Свидетели сме през годините как се измисляха всякакви мотиви и псевдоаргументи, само и само проектът да бъде забавян. Мисля, че е повече от ясно, ако погледнете темповете, с които правителството, в лицето на „Булгартрансагаз“, прави всичко възможно „Балкански поток“ да бъде изграден за много кратко време, а същото не се отнася за интерконектора с Гърция. Там е точно обратното – правят се всевъзможни комбинации, за да бъде забавен проектът“ – категоричен бе Начев.

Експертът подчерта, че в съвременната динамична икономическа и пазарна обстановка е недалновидно да се разчита на такива дългосрочни договори и заяви, че във времето, когото е сключван този чежду „Булгаргаз“ и „Газпром“, „тогава някой не си е направил добре сметката, че това по-скоро ще носи негатив на страната, отколкото някакъв позитив“. Начев подчерта, че в този договор е имало тежки условия, които България не е изпълнила и е била спасена от ЕК от плащания на неустойки. Какви точно вижте в пълното интервю с експерта, което ще излезе утре в „Дебати.бг“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!