Виталий Москаленко
на снимката: Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко

„Искаме от България от самото начало различни видове въоръжения. В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете, заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки“. Това каза Н. Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България.

Списъкът е доста широк и разнообразен и според Москаленко той може да бъде удовлетворен по много точки. Предполага, че с всичко изброено в този списък, България разполага, посочи той в интервю за БНТ.

„По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими“, допълни посланик Москаленко.

Той приветства решението на парламента да изпрати военна помощ за страната му. „Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители, е много правилно, важно и навреме най-после“.

България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение въпреки спогодбата, сключена между двете правителства през май, съобщи още Виталий Москаленко.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук