Почти една седмица полицията в цялата държава е на крак заради едно зверско убийство на 38-годишна жена в Костенец.

И оттогава властите издирват 43-годишния партньор на жертвата Стоян Зайков. Според органите на реда мъжът не поддържа много контакти, не разполага със смартфон (което, според някои полицаи е признак за асоциално поведение).

Стоян Зайков
на снимката: издирваният Стоян Зайков

Мъжът е криминално проявен за кражби и увреждане на чужда собственост. Основните ресурси на полицията са съсредоточени в Костенец и местата около града, но вече близо седмица следа от заподозрения няма. Полицейското присъствие в града е изключително засилено и дни наред, властите уверяват, че са предприети всички необходими действия, правят се претърсвания и огледи.

„Теренът там е горист. Има много необитаеми къщи, бараки, въобще възможности човек да се укрива, но правим всичко възможно да вземем мерки по евентуално застрашени лица каквито има в случая. И второ – да не допуснем някъде да се получи друг подобен случай от извършителя”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

И така до вчера, когато беше намерен още един труп в Костенец. Тялото на мъж беше намерено в къща, в непосредствена близост до къщата на Стоян Зайков.

42-годишният Валентин Петров е бил убит с ловна пушка. Мъжът е съсед и трети братовчед на издирвания Стоян Зайков. Деляла ги една ограда. По информация на органите на реда Валентин Петров е живеел сам. Разведен е. Има дете. През деня е бил на работа.

Убитият мъж е и единият от разпитаните, след изчезването на Зайков.

Тази сутрин, в поредица от телевизионни интервюта, главният секретар на МВР Ивайло Иванов даде много и все противоречиви изказвания.

Първо Иванов каза, че няма категорични данни Зайков да е извършил убийството на Валентин Петров.

„Те са били съседи. Имали са роднинска връзка. Имали са и дразги назад във времето. От данните, които имаме от беседите, те не са имали пряк конфликт. Били са в чисто човешки отношения. Досега нямаме сигнал някой да е чул нещо, да е свидетел“, обясни Иванов.

Въпросът, който мнозина си задават обаче е как никой нищо не е чул, след като градът буквално е почернял от полиция вече шести ден.

Днес към мястото са изпратени целият отряд за борба с тероризма и екипи на Жандармерията. Специалните части започнаха щателно претърсване – къща по къща, което явно до този момент не се е случило.

В същото интервю, Иванов каза, че има реална вероятност Стоян Зайков да е посегнал на живота на съседа си.

„Вероятност има. И докато не отхвърлим тази версия, тя си остава. Има и вероятност Стоян Зайков да се укривал в къщата на убития без негово знание”.

Направи впечатление обаче едно изказване на Ивайло Иванов пред „Нова телевизия”.

„Когато сме водили беседите с него и сме искали да извършим проверка, починалият е казал, че той ще си извърши проверка, да не се притесняваме. Колегите са извършили оглед в прилежащия периметър“.

И добави:

„Пред нас 42-годишният мъж категорично е заявил, че ще ни оказва съдействия и че с каквото може ще ни е полезен. Не е имал притеснения и не ги е споделял с нас. Това ни навежда, че той може да е и евентуален помагач, но това са само догадки“, коментира главният секретар на МВР.

Попитан дали в дома на втората жертва са намерени доказателства, че там някои се е укривал, той отговори:

„Няма данни, след направен опит са иззети веществени доказателства. Предстои им анализ. Със сигурност убиецът е пребивавал там, но дали през цялото време е бил там, или е влезнал непосредствено преди убийството, предстои за доказване“.

Иванов обясни, че сигналите, подавани в полицията, са проверени и никои от тях не отговаря на описанието.

„През нощта работата продължи и сега продължава и ще останем тук, докато не бъде заловен извършителят, няма да си тръгнем, за да е осигурена сигурността на гражданите. На цялата територия на града има полицейски сили. Правим анализ на ситуацията, ще докараме допълнителни сили и ще бъде задържан евентуалният извършител“, изтъкна главният секретар на МВР.

Той призова гражданите да подадат веднага сигнал в полицията, ако видят нещо съмнително.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!