Айфеловата кула празнува 130-я си рожден ден като френската столица отбеляза събитието със светлинно шоу около известния символ на Париж.

Изградена за Световното изложение през 1889 г., кулата, която се извисява на височина от 324 м и тежи 7300 тона – и днес привлича по 7 млн. посетители на година.

Въпреки призивите за разрушаването на монумента в годините след световното изложение, скоро Айфеловата кула се превръща в символ на Париж и в най-посещаван паметник.

Кристоф Жирар, който наблюдава културните въпроси в кметството на Париж, заяви, че неотдавнашният пожар в катедралата Нотър Дам, който разруши кулата и по-голямата част от покрива на храма – е събудил хората за „важността на нашето наследство“ и че то „може да изчезне или да бъде повредено“.

Кулата е най-високата съоръжение в света в продължение на 41 години до изграждането на сградата на „Крайслер“ в Ню Йорк през 1930 година.

Днес Айфеловата кула е една от най-посещаваните забележителности. Но тя не винаги е била желана. Видни френски културни дейци, сред които Ги дьо Мопасан и Виктор Юго събират подписка, с която искат да забранят построяването на тази „грозна купчина желязо”.

След построяването й, Юго всеки ден пие кафето си под нея, защото това е единственото място, от което не я вижда.

Айфеловата кула е трябвало да бъде временна, да стои там 20 години.

Трябвало е да послужи за световно изложение и да бъде махната. Но 1897 г. тръгва първата радио емисия и кулата става стратегическо място. Така че, вече не е цивилна сграда, която посещаваме, а военно-стратегическо място. И това я запазва.

Именно от Айфеловата кула е прихванат сигналът на известната шпионка Мата Хари, осъдена на смърт.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!