Синдикатите от ТЕЦ „Марица Изток 2“ предупредиха, че съвсем скоро могат да преминат към протестни и стачни действия, за да защитят работата на централата.

Спорно обаче е доколко исканията им са в съответствие с интересите на българските потребители. В отворено синдикатите изразяват притеснение, че не е предвидено централата да продава на регулирания пазар, а само на свободния, тъй като себестойността на нейния ток е много висока. Според енергийния регулатор продажната цена на ТЕЦ-а е 210 лева за мегаватчас, което е със 76 % по-скъпо от цената на тока за бита и прави тока от централата непродаваем.

Истаната, обаче е, че години наред парите за поддържането на централата идват директно от джоба на българските данъкоплатци, които не са питани дали искат да плащат толкова завишени цени за електроенергия, само защото е „родно“ производство. Или, съвсем естествено, предпочитат да плащат за вносен ток, но значително по-евтин.

Синдикатите, които разбира се, имат интерес да запазят работните си места, твърдят, че ако не се вземат мерки, има опасност ТЕЦ „Марица Изток 2“ да спре работа и да се стигне на недостиг на ток в страната.

„Миналата седмица излезе предварителния доклад на КЕВР за новия регулаторен период, в който за пореден път ТЕЦ 2 не беше включен в микса за доставка на електроенергия на населението и не ни бяха признати нито една стотинка направени разходи за изминалия период. За четвърта година не ни признават между 200 и 300 млн. годишно, при положение, че сме работили със заповед на министър. Това допълнително затруднява работата на централата предвид и скъпите емисии. И смятаме да си търсим правата и в съда,“ каза пред БНР – Стара Загора председателят на КНСБ в централата Деян Дяков.

Той заяви, че в тази ситуация ТЕЦ-а може да продъжи да работи със заповед на министъра на енергетиката. Очакват и среща на синдикалните лидери с президента Румен Радев, на който да бъде поставен проблема.

Според различни изчисления, включването на „Марица-Изток“ 2 в енергийния микс би оскъпило цената на електричеството за бита с 20%. Според Дяков, обаче, това не е вярно.

„Ако КЕВР реши, че при тази цена ТЕЦ 2 не може да участва на регулирания апазар, заради тази цена от 1 юли централата няма как да работи, защото няма къде да продаде тази енергия. Освен, че стотици енергетици ще останат без работа, съм убеден, че и енергийната система ще има недостиг на енергия“, каза от своя страна Димитър Чалъков, председател на КТ Подкрепа в ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Остава въпросът до каква степен е редно държавата да продължава да подкрепя предприятие, което не може да бъде конкурентно на пазара и то с парите на данъкоплатците. И не е ли по-добре, тези пари да бъдат вложени в по-ефективни енергийни източници, които също ще създадат работни места.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!