Правителството създава логистично-координационен център към Националния оперативен щаб начело с комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност“. Тази структура трябва да обезпечи производството и разпределението на защитни материали както за болниците, така и за социалните служби. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет.

„Създаваме логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че утре ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинския персонал.

„Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна – пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.

Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна каза:

„С Българска банка за развитие (ББР) ще предложим мерки за ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките”.

И добави:

„Готови сме с ресурс от държавата да подкрепим. В утрешния ден ще предложим конкретни мерки. Утре при министър Емил Караниколов ще заседава Икономическият съвет – парламентарно представените политически сили и работодатели“, допълни още той.

Според него заради спецификата на кризата ще има и бизнеси, които ще имат нужда от повече работна ръка. Той призова фирмите да не се изкушават от бързо трупане на печалби.

„Готови сме да не толерираме такова поведение, което освен че е неморално, в някои аспекти е и незаконно“, отбеляза финансовият министър.

Горанов призова да не се бърза със съкращаване на служители:

„Тези, които са засегнати от ограничено потребление и имат намерение да съкращават служители, да не го правят, а да кандидатстват пред Агенция по заетостта. Вместо да ги освобождават, държавата през осигурителната система да поеме за първия месец като краткосрочна кризисна мярка – вместо безработица, от Държавното обществено осигуряване (ДОО) да бъдат предоставени 60% от възнагражденията“, обясни той.

Министърът на икономиката Емил Караниколов каза от своя страна:

„Категорично има налични храна и стоки от първа необходимост. В Министерство на икономиката проведохме среща с представители на почти всички големи вериги магазини за храни. Потвърдиха, е натискът върху магазините определено е спаднал. В складовете и магазините стоки са налични”.

Той обясни, че фирми, които в момента измъкват позитиви от ситуацията, са готови да помогнат на служителите, които временно са останали без работа в други сектори.

„Обмислят да направят предложение да се наемат работници от други фирми, които в момента изпитват трудности временно с граждански или трудови договори“, обясни министърът на икономиката.

България ще въведе ограничение за полети от Италия и Испания от вторник 00.00 ч. Министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че така се дава възможност на нашите сънародници, които живеят в тези две страни да могат през следващите два дни да се приберат у нас, ако желаят.

„България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен”, каза още транспортният министър

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!