Ватиканът съобщи, че традиционните празници на Великденската седмица ще се проведат тази година без поклонници поради коронавируса, информира АФП.

„Поради настоящата глобална спешна ситуация в областта на общественото здраве, всички богослужебни празници на Страстната седмица ще се провеждат без физическо присъствие на вярващите“, се казва в изявление на префектурата на папската служба, отговаряща за координирането на по-голямата част от обществения график на папа Франциск и неговите аудитории с държавни глави и други сановници.

До 12 април изявите на Светия отец ще бъдат достъпни само в пряко предаване на живо в официалния уебсайт на Ватикана.

Само преди няколко дни Българската православна църква заяви, че няма да промени плановете си за Великденските богослужения.

С оглед на прогнозата на специалисти, че пикът COVID-19 може да дойде чак през септември, в близкия месец и половина ситуация едва ли ще се промени към добро. На БПЦ обаче не й пука, защото Господ ни пази, и както изглежда, ще поощри миряните да напълнят църквите по Великден и да си дишат един на друг в лицата, с което ще демонстрира вековната си мъдрост, за разлика от останалите институции, които се чудят как да убедят хората известно време да стоят по-изолирани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!